Melvin, 19, låg medvetslös i 22 timmar på behandlingshem – dog på sjukhus

Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-12

Melvin, 19, låg medvetslös i 22 timmar på behandlingshemmet i Kramfors.

Han andades in sina spyor och fick hjärnskador samtidigt som personalen trodde han sov.

Två dagar senare dog han på sjukhus.

– Om man inte har tillräcklig medicinsk kompetens för att bedöma en medvetslös patient tycker jag att det är riktigt dålig vård, säger överläkare Michael Elfström.

En fredag i februari kom Melvin Sonne, 19, hem för att besöka sin mamma Nina Holmlund, 40, i Dorotea, vilket Tidningen Ångermanland rapporterat om.

Några dagar senare skulle han få bli inlagd på Korpbergets behandlingshem i Kramfors för att en gång för alla bli drogfri.

– Jag hade skrivit ett brev till honom om att jag alltid har och alltid kommer att älska honom. Aldrig ge upp. Vi kramades och grät. Det var väldigt fint och helt fantastiskt. Nu skulle han få hjälp, säger Nina till Aftonbladet.

Men det blev deras sista möte. På måndagen körde stödboendet i Umeå honom till Kramfors. Nina berättar att han hade drabbats av stark ångest under helgen och tagit Tramadol. Han kräktes flera gånger under resan, sluddrade och var i dåligt skick när han kom fram.

Melvin, 19, låg medvetslös i 22 timmar på behandlingshemmet. Två dagar senare dog han på sjukhus.

Fick hjärnskada av syrebrist

Melvin var kraftigt drogpåverkad när han kom till hemmet. Nina har fått berättat för sig att han somnat under introduktionsmötet. Personalen lämnade honom då i ett rum.

Där låg han timme efter timme. Personalen har berättat för Nina att de försökt väcka honom, men att det inte gick och lät honom vara. Men Melvin sov inte, utan var medvetslös. Efter 22 timmar larmades ambulans och han fördes till Sollefteå sjukhus.

– Jag fick ett samtal om att han var på väg in och att det såg dåligt ut. Då förstod jag att något inte hade gått rätt till, säger Nina.

Melvin hade bland annat oregelbunden andning och mycket låg syremättnad. Lungröntgen visade att han kräkts och andats in sitt maginnehåll. Läkarna gjorde en magnetkameraundersökning av hjärnan.

– Vi såg då en total hjärnsvullnad och tecken på en svår hjärnskada efter svår syrebrist under lång tid, säger överläkare Michael Elfström som tog emot Melvin på iva.

 ”Det var det värsta man kan uppleva”, säger Melvins mamma Nina Holmlund.

”Andas mitt fina barn, andas”

När Nina och familjen gick in på intensivvårdsavdelningen såg hon sin son kopplad till en respirator. Då hade han en natt på sig att börja andas på egen hand.

– Jag tänkte bara ”andas mitt fina barn, andas”. Jag satte mig vid honom och höll hans hand. Vi brukade bryta arm, han gillade det. Nu satt jag där och ville bara att han skulle nypa tillbaka. Visa någon reaktion på att han fanns kvar, säger Nina.

Hon hyllar personalen på avdelningen. De förklarade situationen och allvaret när Nina befann sig i en förälders mardröm. Efter två dagar tog familjen beslutet att stänga av respiratorn.

– Det var det värsta man kan uppleva. Vi stod där samlade runt sängen och höll om honom. Då drog de ur respiratorn. Pulsen försvann. Hjärtat slutade slå. Det var så fruktansvärt, säger hon.

Nu har Nina tvingats begrava sin 19-åriga son. Sorgen och saknaden har blivit en del av en ny vardag. Samtidigt försöker hon hantera en stor ilska.

– Jag är lugn hela tiden, men inom mig är det ett krig. Jag skulle kunna bryta varenda träd i hela Norrland. Men jag ska ta alla mina krafter för att försöka förhindra att någon annan familj utsätts för det här. Jag ska vara Melvins röst, säger hon.

Boendet har anmälts till ivo efter Melvins död.

Läkare rasar över boendets agerande

Melvins familj har anmält hemmet till Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Även läkaren Michael Elfström kritiserar behandlingshemmet. Han tror att Melvin hade kunnat överleva om hemmet agerat annorlunda.

– Det säger att de tittat till honom regelbundet och försökt väcka honom men låtit honom vara när de inte lyckades. Om man inte kan väcka en person så är den medvetslös. Om man inte har tillräcklig medicinsk kompetens för att bedöma en medvetslös patient tycker jag att det är riktigt dålig vård. Det är under all kritik, säger han.

Han har själv kontaktat Korpberget och rasar över att hemmet låtit honom ligga nästan ett dygn och inte gjort mer.

– Det här är en fruktansvärd händelse som är helt onödig. Det hade inte behövt hända. Jag känner verkligen och lider med familjen. Man ska som förälder inte behöva begrava sitt barn, säger han.

Boendet: ”Har följt rutinerna”

Korpberget behandlingshem har efter händelsen inlett en internutredning och ska göra en lex Sarah-anmälan till Ivo.

– Det är givetvis djupt tragiskt det som hänt. Boendet vill inte kommentera ärendet vidare innan internutredningen är klar. Man anser att man har följt de rutiner som finns, säger juristen Christer Gustafsson som fått i uppdrag att företräda behandlingshemmet.

Är en del av rutinerna är att låta en person ligga i en säng i 22 timmar?

– Det är en bra fråga som jag tyvärr inte kan svara på. Det får utredningen visa. Men man har haft en tillsyn. I vilken omfattning eller mer detaljerat vet jag inte.

Varför tillsätts en internutredning om boendet anser att de följt rutinerna?

– För att ta reda på om man brustit i något. I nuläget anser boendet att rutinerna följts, säger han.