Nya ministrar kan vänta i Löfvens regering

Uppdaterad 2021-07-09 | Publicerad 2021-07-07

Sverige har återigen en statsminister.

Nu saknas bara en regering.

Och fredagens regeringsbildning kan bjuda på överraskningar, menar experter.

Efter 16 dagars politisk limbo har Sverige återigen en statsminister. I

och med att en majoritet av riksdagens ledamöter inte röstade emot att Stefan Löfven återträder på posten idag är uppdraget tillbaka hos honom. Huruvida Löfven även kan få med sig en majoritet av riksdagens 349 ledamöter att rösta för hans budget senare i år återstår att se.

Men först och främst ska Löfven på fredag tillsätta en ny regering. Statsministern har tidigare meddelat att regeringen åter kommer bestå av både socialdemokratiska och miljöpartistiska ministrar, men exakt vilka det blir är inte klart.

Stefan Löfven är statsminister igen.

”Utmärkt tillfälle att rotera om styrkorna”

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns Högskola, säger att hon fram tills idag inte trodde på några större förändringar i ministerposterna. Men efter att hon tagit del av partisekreterare Lena Rådström Baastads almedalstal, som hon uppfattade som ”en tydlig vänstersväng”, är Lemne inte längre så säker.

– Om man nu menar det man säger med ”bort med vinster i välfärden” så kanske man behöver stärka upp laget med några som är lite mer vänster. Det kanske behöver markeras och det här är ett utmärkt tillfälle att rotera om styrkorna innan valet om ett år, säger Lemne och tillägger:

– Men Löfven har ju inte direkt varit känd för att ombilda regeringen.

Ingen landsbygdsminister

Aftonbladets politiska kommentator, Lena Mellin, tror inte på några större förändringar när Löfven presenterar sin nya regering på fredag.

– Jag tror inte Stefan Löfven vill ha fler bekymmer än vad han redan har.

Men om det är någons plats i regeringen som hänger löst är det den före detta landsbygdsministern Jennie Nilssons, menar Mellin.

– Det som talar för att hon inte kommer tillbaka är att hon inte satt några avtryck i största allmänhet.

Jennie Nilsson (S) avgick nyligen från posten som landsbygdsminister.

Jennie Nilsson avgick från posten som landsbygdsminister i förra veckan och återtog därmed sin plats i riksdagen där hon ersatte Sara Heikkinen Breitholtz (S), som är sjukskriven. Därmed garanterades att en majoritet av riksdagen inte skulle rösta mot Löfven i dagens statsministervotering.

Av det skälet tror inte heller Marje Lemne att Jennie Nilsson kommer återfå posten på fredag:

– Om hon tillsätts på samma post igen så framstår det som ett väldigt manipulativt drag att man lät henne gå från regeringen för att rädda en röst, säger Lemne.

LRF: ”Vi önskar en minister med tid och engagemang”

Lantbrukarnas Riksförbund vill själva inte kommentera ifall de önskar en helt ny minister på posten, men förbundet hoppas att den tillsätts snarast möjligast.

– Vi önskar en minister som har både tid och engagemang och att posten får en större tyngd i regeringen, säger Åsa Odell, vice ordförande på LRF.

Frågetecken kring Hallengren

En annan minister som finns vissa frågetecken kring är socialminister Lena Hallengren, som under våren genomgått cellgiftsbehandling för sin bröstcancer. Hallengren har dock tidigare sagt att hon inte planerar att ta ledigt från jobbet.

– Min uppfattning är att det här kommer gå att kombinera, men skulle det vara så att det inte riktigt gör det då kommer jag förstås fundera på – behöver jag vara sjukskriven? sa Hallengren när hon var med i TV4:s Nyhetsmorgon i början av april.

Lena Hallengren planerar inte på att ta ledigt från jobbet.