Tre män efterlysta för mordet på Adriana

Uppdaterad 2021-12-07 | Publicerad 2021-07-16

Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl är efterlysta av Interpol.

På fredagskvällen skickades ett mejl till Expressen, undertecknat de tre männen:

”Vi är villiga att lämna in oss till svensk polis för att bevisa vår oskyldighet”.

Uppdatering 211207: En man har gripits misstänkt för mordet på Adriana

 

Fem personer har häktats med anledning av mordet på 12-åriga Adriana.

Samtliga fem är misstänkta för mordet. Två personer har frihetsberövats – men tre är fortfarande på fri fot, och häktade i sin frånvaro.

Nu går polisen ut med en efterlysning via Interpol för att hitta de tre männen: Serkan Demirkiran, 23, Ferdi Kücükgöl, 22, och Furkan Kücükgöl, 22.

Männen har sedan tidigare misstänkts befinna sig i Turkiet, vilket också påstås av dem själva i mejlet till Expressen. Där står också att de ska ha varit i kontakt med åklagare och utredare.

”Vi har absolut inte rymt! vi var kvar i Sverige nästan ett år efter det tragiska händelsen inträffade, vi åkte bara på en lång semester.”, avslutas mejlet, tillsammans med de tre männens underteckningar.

I utredningen har man sedan tidigare kommit fram till att de troligen befinner sig i Turkiet.

– Utredningen tyder på att de befinner sig i Turkiet och vi kommer att initiera ett utlämningsförfarande. Vi hoppas att Turkiet kommer att vara behjälpligt med att lämna ut dem till Sverige med tanke på brottets allvar, säger vice chefsåklagare Anna Svedin, i ett pressmeddelande från polisen.

Greps med hjälp av Europol

Mordet på Adriana skedde den 2 augusti 2020 i Botkyrka. De senaste veckorna har polisen gjort framsteg i utredningen, och under sommaren har totalt fem män häktats misstänkta för inblandning i mordet.

En av de misstänkta sitter häktad i Sverige. En annan av de misstänkta greps i Spanien i juli. Enligt polisen ska han överlämnas till Sverige.

– Gripandet i Spanien möjliggjordes genom internationellt samarbete med hjälp av Eurojust, Europol och den svenska och spanska FAST-gruppen, säger Anna Svedin.

Polisen utreder krypterade meddelanden

Samtidigt som jakten på Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl pågår, fortsätter arbetet med mordutredningen.

Efter att utländsk polis lyckats knäcka den krypterade chattjänsten ”SKY ECC” begärde polisen att få ut material från Frankrike.

I början av denna vecka ska polisen ha fått ut det första materialet.

– Vi har indikationer på att de personer vi utreder har använt sig av den här tjänsten bland annat och vi arbetar nu med att bearbeta och analysera det mycket omfattande materialet, säger polisens utredningsledare Lukas Molander.

Serkan Demirkiran poserar med vapen i musikvideon.

På torsdagen den 15 juli åtalades tre andra män för synnerligen grovt vapenbrott efter mordet på Adriana.

Männen ska bland annat ha hanterat mordvapnet när de spelade in en musikvideo, bara dagar innan mordet.

Samtliga av de fem mordmisstänkta har också kopplingar till inspelningen av musikvideon, och fyra av dem syns delta i den.

Polisen efterfrågar också tips för att komma vidare med utredningen.

– Vi förutsätter att det finns personer som har kunskap om mordet och gärningsmännen som ännu inte har kontaktat polisen – vi uppmanar alla som har kunskaper i ärendet att höra av sig, säger polisens utredningsledare Lukas Molander i ett pressmeddelande.