Många drunkningar – krav ställs om badplatser

TT

Uppdaterad 2021-07-26 | Publicerad 2021-07-25

Många har dött till följd av drunkning i Sverige den senaste tiden. Arkivbild.

De senaste dagarna har drunkningsolyckorna avlöst varandra i Sverige – bara i veckan har en handfull personer omkommit runt om i landet.

Svenska livräddningssällskapet (SLS) efterfrågar en kartläggning av risker på badplatser så att folk blir medvetna om farorna.

En man omkom i Överkalix på torsdagen. På lördagen dog en kvinna utanför Flen och en man norr om Uppsala. På söndagen omkom sedan en kvinna i Strömsund, en man utanför Eskilstuna och en man utanför Söderköping.

Samtliga i drunkningsolyckor.

– Vad är det som händer? frågar sig Mikael Olausson, vattensäkerhetsansvarig på Svenska livräddningssällskapet innan han själv svarar:

– Det är många faktorer som spelar in så att det kulminerar på det här sättet. Att peka på varför det sker just nu är svårt. Men vi kan konstatera att vi har kommit långt in i den stora semestermånaden juli. Vi har ett högtryck i Sverige. Det är varmt i luften och många söker sig till badplatserna, säger han.

Förutom de omkomna har också flera personer förts till sjukhus med mer eller mindre svåra skador efter drunkningstillbud i helgen.

Vatten är skönt och svalkande, men samtidigt förrädiskt. En drunkningsolycka går fort och många överskattar sin egen förmåga i vattnet.

Kan få kramp

Under de hetaste sommarmånaderna är man ofta tröttare och mer uttorkad än man tror när man ger sig ut på en simtur, enligt Olausson.

Därtill är vattnet kallt i förhållande till kroppstemperaturen, vilket kan leda till kramp.

– Är du trött när du är ute och springer så kan du stanna och pusta ut en stund i skuggan, det kan du inte i vattnet om du befinner dig där du inte bottnar. Då går det undan: En kallsup, två kallsupar, paniken kommer, du känner krampen och lyckas inte hålla dig flytande. Till slut andas du in vatten i lungorna och då är drunkningen ett faktum.

Han framhåller vikten av att testa sin simkunskap kontinuerligt i grundare vatten.

Hälften omkommer

SLS vill att Sverige inför en nationell strategi för att minska antalet drunkningsolyckor.

– 440 personer är med om drunkning varje år i Sverige, varav hälften omkommer, säger Olausson.

De flesta badplatser i Sverige drivs och ägs av en kommunal huvudman. Därmed har kommunen ansvar för att ta reda på vilka förutsättningar som råder och informera allmänheten så att folk kan fatta ett beslut kring var det är lämplig att bada, säger han.

– Det här saknas på de allra flesta badplatserna. Det innebär att individen inte har någon möjlighet att ta reda på vad som gäller på platsen.

”I blindo”

Olausson efterfrågar en kartläggning av badplatser där allmänheten rör sig.

Utan rätt information riskerar folk att ägna sig åt aktiviteter som kan leda till fara utan att de är medvetna om det, säger han.

– När man höjt sin kunskap kan man fatta rätta beslut. Då kan man sätta upp skyddsräcken, hänga upp fler livbojar, avråda från vissa aktiviteter och framför allt sätta upp information. I dag famlar man i blindo.