Kina plockar spillror efter förödande oväder

TT-AFP

Publicerad 2021-07-22

Bilar staplade ovanpå varandra kantar gatorna i kinesiska Zhengzhou. Dagen efter de historiskt kraftiga översvämningarna stiger dödstalet i staden, samtidigt som regnet rör sig vidare över centrala Kina.

Minst 33 människor har nu konstaterats döda efter rekordregnen. Skyfallen över mångmiljonstaden Zhengzhou i centrala Kina var de kraftigaste att drabba landet sedan mätningar inleddes för 60 år sedan, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. På tre dagar ska ett helt års nederbörd ha fallit i området.

Hundratals personer har påverkats av översvämningarna, enligt lokala myndigheter. Åkrar ligger under vatten och vägar och järnvägsspår har skurits av. I Zhengzhous stadskärna ligger bilar staplade ovanpå varandra medan invånarna förbereder sig för ytterligare regnfall, bland annat genom att flytta sina fordon och andra ägodelar till högre terräng.

Tolv av onsdagens dödsoffer omkom när stora vattenmassor forsade ner i stadens tunnelbanesystem och stängde in människor i översvämmade tågvagnar. Bilister ska även ha fastnat i översvämmade vägtunnlar som nu mödosamt pumpas på vatten.

Under torsdagen rör sig det kraftiga regnovädret vidare mot omkringliggande regioner. Myndigheter har utfärdat varningar för nya jordskred och översvämningar på flera håll, bland annat i Anyang strax norr om Zhengzhou, som är huvudstad i provinsen Henan.

Översvämningar orsakar årligen stora skador på infrastruktur och grödor under Kinas regnsäsong. Men problemet har ökat i omfång de senaste årtiondena, delvis på grund av nya dammar och vallar som har skurit av de naturliga flödena mellan floder och sjöar.

Forskare menar dessutom att klimatförändringarna leder till alltmer omfattande översvämningar och extremväder, både i Kina och på andra platser runt om i världen.