Två gripna efter skolbranden i Nyköping

Publicerad 2021-07-08

Drygt ett dygn efter den våldsamma skolbranden i Nyköping är två personer anhållna.

Två tonårspojkar, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Redan 12-13 timmar efter att branden startade hade vi två misstänkta personer, säger Johan Levin, lokalpolisområdeschef i Nyköping.

Pojkarna ska också höras om andra bränder i området.

Klockan 04.42 natten mot onsdag larmades räddningstjänst och polis till Vittraskolan i Nyköping. Då brann det för fullt i skolbyggnaden.

Ett drygt dygn senare är skolan totalförstörd. Invånarna i staden kommer få dricka missfärgat, men tjänligt, vatten de närmaste dagarna på grund av den våldsamma branden.

I ett pressmeddelande konstateras att det ”stora värden” som gått förlorade.

Redan nu är också två tonårspojkar anhållna misstänkta för att ha orsakat branden, enligt uppgift till Aftonbladet.

Polisen vill inte lämna några närmare uppgifter om de misstänkta.

– Vi har valt att säga att det är två män i nuläget, vi kommenterar inte ålder eller något annat nu än att de två inte är kända av oss sedan tidigare, säger lokalpolisområdeschef Jonas Levin.

Han berättar att de tidigt drog igång en stor utredningsinsats i ärendet och att det är därför de bara 12-13 timmar efter larmet hade namngivna misstänkta.

– Det är ett tätt befolkat område och vi kom snabbt i gång med dörrknackning och andra utredningsåtgärder, säger Jonas Levin.

– Det är det och tips från allmänheten som ledde till ett antal förhör.

Han berättar att själva gripandet skedde under torsdagsmorgonen efter att de varit i kontakt med åklagare. Under förmiddagen anhölls också de två pojkarna.

– Vi kommer fortsätta med förhören av de två och så finns det antal andra personer att höra vidare, säger Jonas Levin.

– Vi utesluter inte att fler kan komma att misstänkas i ärendet men just nu är det de här två.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska det också finnas uppdateringar i sociala medier som lett polisen i riktning mot de två anhållna.

Jonas Levin säger att det den senaste tiden har varit en del bränder i Nyköping, då av mindre allvarlig art. Det ska handla om bränder i soptunnor och containrar som rubricerats som skadegörelse.

– Vi ska höra de här personerna om andra ärenden också och hoppas att vi får ett stopp för anlagda bränder nu, säger Jonas Levin.

Vittraskolan drivs av Academedia som i ett pressmeddelande uppger att de nu arbetar med att hitta nya lokaler inför hösten.

– Sedan tidigt i morse är vi i gång med att hitta nya lokaler och beställa allt från möbler till skolbibliotek. Vi ska ha bra lokaler för skolan att vara i medan vi bygger upp Vittra Kungshagen igen, sa Paula Hammerskog, krisledare på AcadeMedia, i ett pressmeddelande från i går.

Följ ämnen i artikeln