Katastrofväder i hela världen: ”Finns stora skäl till oro”

Uppdaterad 2021-07-20 | Publicerad 2021-07-17

Historiska översvämningar i Centraleuropa, skogsbränder i Sibirien och extremhetta i Nordamerika.

De senaste veckorna har präglats av skrämmande bilder av extremväder världen över som får klimatforskare att lägga sina pannor i djupa veck.

– Jag skulle säga att det är alarmerande, säger klimatforskaren Johan Rockström i Aftonbladet TV.

I Tyskland och Belgien fortsätter dödssiffran att stiga efter de kraftiga översvämningarna.

Samtidigt plågas Sibirien, den nordliga ryska provinsen som är mest känd för sin permafrost, av skogsbränder som har brett ut sig över 800 000 hektar. Yakutia, den hårdast drabbade regionen, har befunnit sig i undantagstillstånd i flera veckor.

”Vi kvävs, våra lungor förgiftas av frän rök”, skriver invånare i Yakutia i ett öppet brev till Rysslands president Vladimir Putin där de vädjar om mer resurser för att få bukt på bränderna, enligt Reuters.

Skogsbränder i Ryssland.

Det finns nu en stor oro att bränderna och de höga temperaturerna som stiger i Sibirien för varje år ska tina upp tundran. Samtidigt riskerar askan från bränderna att lägga sig som ett täcke ovanpå den närliggande snön vilket i sin tur kan leda till att mer solstrålning absorberas och värmer upp permafrosten ännu fortare.

Kan finnas samband

Även i Kanada och på USA:s västkust rasar enorma bränder och flera personer har dött till följd av den extrema värmen. I byn Lytton i British Colombia uppmättes rekordtemperaturen 49,6 grader i slutet av juni, kort därefter ödelades den lilla staden av skogsbränder.

Skogsbränder härjar längs USA:s västkust.

Att världen plågas av så många och olika typer av extremväder på en och samma gång kan enligt Johan Rockström, klimatforskare och professor i miljövetenskap, ha ett samband.

– Det är svårt att förklara det som sker i västra Tyskland, Belgien och Holland bara genom en grads uppvärmning. Det finns en risk att det här också handlar om samspel mellan ett snabbt uppvärmande av Arktis som påverkar jetströmmar och det som styr låg- och högtrycksmönster i hela norra hemisfären som kan låsa in hög- och lågtryck, säger Rockström i Aftonbladet TV.

– Vi har inga slutsatser kring det men det finns en risk att det kommer oväntade samspel mellan olika komponenter i klimatsystemet som vi inte kunde räkna med.

Chock även för forskarna

Johan Rockström kallar översvämningarna i Centraleuropa för en naturkatastrof och säger att den nuvarande klimatsituationen i världen är alarmerande.

– Det här är chockerande även för oss som bedriver forskning på det här området varje dag. Vi ser fler och fler liknande händelser över hela världen. Det finns verkligen starka skäl till oro. Det ger mer stöd till att agera snabbt för att lösa klimatkrisen.

Stora översvämningar i Liège i Belgien.

Den kända svenska klimataktivisten Greta Thunberg skriver på Twitter om oron för att det extremväder som vi upplevt de senaste veckorna kommer att uppstå allt oftare:

”Dödliga värmeböljor, översvämningar, oväder, skogsbränder... Det här är inte ’det nya normala’. Vi är i början av den ekologiska krisen och extrema väderhändelser kommer bara att bli allt vanligare.”

UV-blockerande paraply som skydd mot den starka solen i Los Angeles.

DAILY Om översvämningen kommer

Aftonbladet Daily med Lars Hedström, Försvarshögskolan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS