Reaktionerna på Åkessons klädutspel – ”Är han färgblind?”

Uppdaterad 2019-01-19 | Publicerad 2019-01-18

Jimmie Åkesson påstod att Annie Lööf symboliskt valt att klä sig i rött inför dagens statsministeromröstning – hon kontrade med att kläderna hade samma färg som hans slips, lila.

Nu har flera Twitter-användare gett sig in i färgdebatten.

”Är Jimmie Åkesson färgblind? Tror han att han bär en röd slips idag?” skriver journalisten Emanuel Karlsten.

Under Jimmie Åkessons (SD) anförande innan fredagens statsministeromröstning valde han att göra en poäng av Annie Lööfs klädval.

– Jag noterar också att den nästan alltid grönklädda Centerledaren i dag, dagen till ära, är klädd i rött, sa Jimmie Åkesson följt av ett sorl från ledamöterna i salen.

Lööf tittade då ner på sin kavaj och skakade sedan på huvudet. När det sedan var hennes tur att kliva upp i talarstolen svarade hon på Åkessons påstående.

– Jimmie Åkesson valde denna ansvarstyngda dag att kommentera kvinnors klädsel. Låt mig notera att den bär samma färg som Jimmie Åkessons slips, sa Annie Lööf och fick långa applåder.

Åkesson: ”Hon var väldigt fin i den”

Till Aftonbladet förtydligade Åkesson senare vilken nyans han ansåg att kostymen hade – men han fortsatte hålla sig till samma grundfärg.

– Jag ifrågasätter om hon ser rätt med färgerna. Den här slipsen påminner inte så mycket om hennes oxblodsröda kostym, tycker jag. Men hon var väldigt fin i den.

Och reaktionerna på Twitter lät inte vänta på sig. Flera användare gav sig in i debatten om vilken färg Lööfs kläder egentligen hade.

”Är Jimmie Åkesson färgblind?”

De flesta användarna verkar hålla med Lööf om vilken färg hon hade på kläderna.

”Det kanske inte är den viktigaste frågan här, men är Jimmie Åkesson färgblind? Tror han att han bär en röd slips idag?” skriver journalisten och bloggaren Emanuel Karlsten.

”SÅ peak kille att kalla lila för rött”, skriver en annan användare.

En del kan sträcka sig till att kläderna lutar åt den röda färgen ”burgundy” – men fortfarande med lila pigment. Andra är helt bestämda på de har färgen plommon.

Efter att flera personer konstaterat att Åkesson måste vara färgblind svarar författaren Torbjörn Flygt:

”Som färgblind vill jag poängtera att vi kan skilja på röd och lila. Tack.”

Nej du, Åkesson. Lööfs kläder är inte oxblodsröda. Bild 1: oxblodsröd Bild 2: plommon (eller lila som ni män skul…
https://t.co/PNfqHMxD0E

ANNONS