KD:s gruppledare petas av Busch Thor

Uppdaterad 2015-06-10 | Publicerad 2015-06-09

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson (till höger), lämnar sin post motvilligt efter att ha blivit uppmanad till det av KD.s nya partiledare, Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor formerar om sitt lag.

Gruppledaren i riksdagen, Emma Henriksson, lämnar sin post - motvilligt.

– Jag har dock ombetts att ställa min plats till förfogande, vilket jag nu gör, säger Henriksson.

Den 25 april valdes Ebba Busch Thor till ny partiledare för Kristdemokraterna efter Göran Hägglund. Vid sin sida som vice ordförande fick Busch Thor, som saknar riksdagsplats, ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed, som också varit med i kampen om jobbet. Som andre vice valdes gruppledaren Emma Henriksson.

Men nu står det klart att Busch Thor formerar om sitt lag. Henriksson lämnar nu posten som gruppledare i riksdagen. Hon tillträdde på posten i februari 2012 då Mats Odell tvingats bort efter partiledarstriden mot Göran Hägglund.

I ett brev som gått ut internt, erfar TT, uppger Henriksson att det är uppenbart att det förtroende som måste finnas mellan partiledare och gruppledare saknas. Det har visat sig i samtal de två haft sedan förra veckan, då Busch Thor tog kontakt och bad Henriksson lämna posten.

Emma Henriksson skriver i en kommentar till Aftonbladet:

– Att vara gruppledare är ett arbete som jag med glädje åtagit mig. Jag har dock ombetts att ställa min plats till förfogande, vilket jag nu gör. Jag kommer med fortsätta som ordförande i Socialutskottet och som partiets andre vice ordförande, säger Emma Henriksson.

En ny gruppledare kommer att utses inom kort - före sommaren.