Dawit ska bli fri - med ny strategi

Uppdaterad 2016-06-21 | Publicerad 2014-10-27

I dag fyller fängslade journalisten Dawit Isaak 50 år.

Samtidigt planerar regeringen en ny strategi för att få ­honom fri.

”Vi ser över alla möjligheter för att nå framgång”, skriver utrikesminister Margot ­Wallström till Aftonbladet.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i drygt 13 år.

Sedan Isaak greps i Eritrea 2001 har svenska myndigheter inte fått träffa honom – ett brott mot Wienkonventionen.

Finns en plan

Nu ser den nytillträdda regeringen över hur fallet ska hanteras.

– Jag vet att strategin och ­detaljerna kring hur vi arbetar har diskuterats, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på UD.

– Den nya regeringen ser över om det finns nya möjliga vägar framåt.

Hon säger att det sedan tidigare finns en plan – men hur den ser ut eller eventuella förändringar vill hon inte kommentera.

– Men deras plan nu är att så snart som möjligt få till stånd ett möte med den eritreanska ledningen för att diskutera våra ­relationer, inklusive Dawit Isaak-fallet där de ser över möjliga vägar framåt.

”Har inte vilat”

Enligt Charlotta Ozaki Macias har UD och regeringen de senaste åren arbetat på flera nivåer för att få Dawit Isaak fri. Genom ­direktkontakt med olika företrädare för Eritrea, genom att lyfta frågan i FN och genom att påverka ledare inom EU och Afrikanska unionen med kontakter till diktaturen.

– Vi utgår från att han lever och vi är otroligt engagerade i det här ärendet och lägger ner mycket tid på att få ­honom fri.

Tidigare har regeringen fått kritik för att bedriva ”tyst diplomati” som inte biter på regimen i det slutna Eritrea – en beskrivning som Charlotta Ozaki ­Macias ­värjer sig emot.

– Vi har inte vilat på hanen. Men vissa samtal kan vi inte berätta om för då skadar vi förtroendet mellan dem som ingår i  samtalet.

”Starkt engagerade”

Aftonbladet har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) som i går inte ville svara på frågor. Men i en skriftlig kommentar säger hon:

”Den nya regeringen är, precis som den förra, starkt engagerad i frågan. Vårt mål är att Dawit Isaak ska släppas fri. Vi ser över alla möjligheter för att nå framgång i det arbetet.”