Ensamvargen – terrorns nya ansikte

Ett nytt 11 september varje månad

Det är inte längre de stora spektakulära terrordåden som är största hotet utan de många små som inträffar hela tiden.

Varje månad skakas världen av mer än ett 11 september utan att de flesta av oss ens vet om det.

I går var det en ensam radikal islamist i Sydney som tog gisslan. Resultat tre döda, inklusive terroristen själv.

I dag är det talibanerna som attackerat en militärskola i en av Pakistans största städer. Minst 104 döda, kanske fler.

Dåden har lite gemensamt men säger ändå något nytt om terrorismens nya ansikte.

Al-Qaida, Islamiska staten, talibanerna och andra terrororganisationer har allt svårare att genomföra stora, spektakulära terrordåd. Både i västvärlden och i andra länder är vaksamheten numera stor på flygplatser och runt offentliga byggnader. Däremot är våra samhällen fulla av mjuka mål som är enkla att attackera. Skolor, shoppingcenter, allmänna platser. Särskilt om förövarna själva är beredda att dö.

Ny vardag

De små terrordåden har blivit den nya vardagen. Särskilt i länder där terroristorganisationerna själva är starka som Irak, Syrien, Pakistan, Afghanistan, Nigeria, Somalia och Kenya.

Faktum är att terrorn är så vanlig att den varje månad skördar långt fler offer är det hittills mest spektakulära terrordådet i modern tid, al-Qaidas attack på World Trade Center den 11 september 2001 då fulltankande passagerarflygplan användes som missiler.

Brittiska nyhetsbolaget BBC undersökte tillsammans med Kings College i London alla terrordåd med islamistiska förtecken som utfördes under november månad. Resultatet av deras undersökning är rent chockerande.

Totalt genomfördes 664 attacker som resulterade i strax över 5 000 döda. Även om man drar bort gärningsmännen från statistiken är antalet oskyldiga offer över 4 000. Det ska jämföras med de knappa 3 000 som dog i New York och Washington den 11 september.

Muslimer offer

Detta spektakulära dåd dominerade nyhetsbevakningen i månader och ändrade hela det säkerhetspolitiska läget i världen. I dag dödas långt fler på en månad utan att det får särskilt mycket uppmärksamhet.

Ett skäl är att majoriteten av terrordåden sker i fattiga muslimska länder. Offren är nästan uteslutande muslimer.

Dåden riktar sig mot marknader, polisstationer, skolor och andra mål som är svåra att konstant ha under stark bevakning.

Terrorn har blivit så vanlig att nyheterna knappt når oss. Hundra döda i en bilbomb i Bagdad blir numera sällan mer än en notis i västerländska medier. Om ens det.

Men mikroterrorn drabbar även västvärlden. Dådet i Sydney föregicks av terrorattacker i Ottawa i Kanada och av dödskjutningarna på judiska museet i Bryssel.

Hjärntvätt

Få döda men om man lägger ihop alla dåd under en månad blir det mer uppseendeväckande än 9/11.

Risken är stor att den nya typen av terrordåd blir vanligare även i väst.

När USA:s president Barack Obama i somras bildade en internationell koalition för att krossa IS kom svaret snabbt från islamisterna. De uppmanar anhängare och sympatisörer över hela världen att slå till mot medborgare i sina hemländer.

Med tanke på hur lätt IS lyckats rekrytera villiga stridande med sin hjärntvätt på internet och i sociala medier finns det skäl att frukta att även deras uppmaning till terror kommer att uppfyllas av fanatiska anhängare. De krävs inga order och lite planering. En ensamvarg är svår att avslöja och stoppa i förtid. Nästan omöjligt att skydda sig emot.

Ett skrämmande framtidscenario som kanske redan är här.