Anställda fick mer semester – om de tränade

Publicerad 2019-02-13

Bostadsföretaget Mimer ville ha en friskare personal och lägre sjukfrånvaro. Därför testade de en lite annorlunda metod – nämligen att de gav tillbaka tid till personalen som tränade.

För cirka två år sedan införde bostadsföretaget Mimer en friskvårdssatsning för att få en friskare personal. Den som utförde pulshöjande träning, upp till tre timmar i veckan, fick tillbaka 20 procent av tiden som gick till extra semester. Sammanlagt kunde de anställda få tillbaka 31,2 timmar under ett år – vilket motsvarar en extra semestervecka. Varje träningstillfälle skulle noteras i en digital träningsdagbok som i sin tur skulle skickas till HR-avdelningen.

– På Mimer har vi alltid haft fri träning på exempelvis Friskis & Svettis för våra anställda, men vi fick ofta höra att "jag har inte tid att gå dit". Vi tittade på alternativet att införa en friskvårdstimme, men var rädda för att det sedan inte skulle hålla i sig. Så vi bestämde oss för att satsa på något helt annat. Att bygga den nya satsningen kring rörelse och motion kändes som en självklar väg att gå, säger Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef på Mimer, i ett pressmeddelande.

Montage.

”Ett lönsamt projekt”

Metoden ledde till att sjukfrånvaron sjönk med 30 procent, vilket var ett av målen med projektet.

– Det här är ett lönsamt projekt. Räknar vi på nedgången i sjukfrånvaro och minskat antal personer i riskgruppen så räcker bara det. Till det kommer ökad ork, arbetsglädje och stolthet, säger Wivecka Ljungh i pressmeddelandet.

Projektet kommer att fortlöpa till maj och enligt henne kan hon tänka sig att det kommer att fortsätta ytterligare ett år.

Följ ämnen i artikeln