Handelsbankens vd sparkas

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2016-08-16

Handelsbankens vd och koncernchef Frank Vang-Jensen får sparken efter bara 17 månader.

– Hans ledarstil passar inte Handelsbankens filosofi, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

Frank Vang-Jensen kan maximalt få 19 miljoner kronor i avgångsvederlag.

– Han räckte helt enkelt inte till. Jobbet blev för stort för honom. Det var en felrekrytering, säger styrelseordförande Pär Boman vid en pressträff.

En enig styrelse tog beslutet att byta koncernchef nu "efter en omfattande utvärdering", enligt ett pressmeddelandet. Frank Vang-Jensen motsvarar "inte de krav som ställs på en koncernchef i Handelsbanken".

– Beslutet är enbart en individfråga. Handelsbanken står oförändrat stark och våra långsiktiga mål ligger fast, säger Pär Boman, styrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Vid en pressträff på tisdagsförmiddagen utvecklar Pär Boman resonemanget om varför Frank Vang-Jensen tvingas gå.

– Han räckte helt enkelt inte till. Jobbet blev för stort för honom. Det var en felrekrytering – som jag var en del av, säger han.

– Här finns inga skandaler. Inga lik i garderoben. Det är bara en fråga om vd:n har kapacitet att leda verksamheten. Handelsbanken har ett annorlunda ledarskap, då vi är så starkt decentraliserande. Att leda utan att inskränka chefernas egenbestämmanderätt är ett speciellt arbete. Det finns ingen anledning att tro att det skulle dyka upp några överraskningar av ekonomisk art här.

Anders Bouvin tillträder som ny vd och koncernchef med omedelbar verkan.

– Anders Bouvin har arbetat över 30 år i Handelsbanken och är väl förtrogen med bankens arbetssätt, kultur och värderingar. Han har det senaste decenniet varit verksam i Handelsbanken i UK, säger Pär Boman.

Tillträdde i mars 2015

Frank Vang-Jensen, som har cirka 20 år som chef i Handelsbanken, tillträdde som vd i mars 2015. Han efterträdde då Pär Boman som gick vidare till att bli styrelseordförande.

Enligt pressmeddelandet har alla chefer i Handelsbanken, i synnerhet kontorscheferna, en "mycket hög grad av självbestämmande".

– Att vara högste chef i banken kräver därför ett speciellt ledarskap – betydligt mer komplext än traditionellt management. Man kan således vara en utmärkt ledare och chef – som Frank Vang-Jensen har varit – men ändå inte fullt ut motsvara de krav som ställs på en koncernchef i Handelsbanken, säger Pär Boman i pressmeddelandet.

Experten: "väldigt förvånande"

Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza, beskriver vd-bytet som "väldigt förvånande".

– 17 månader är ovanligt kort för en vd på en storbank, säger hon och fortsätter:

– Personkemin, företagskemin, klaffar inte. Det är vad de säger i dag. Just nu finns det inget som tyder på något annat. Hans ledarstil passar inte Handelsbankens filosofi.

"Kursen kan svänga kraftigt"

Enligt henne kan bankens decentraliserade organisation ha spelat in.

– Man har mycket självbestämmande på de olika avdelningarna och det passade inte med den nuvarande vd:n. Handelsbanken är mer decentraliserad än de andra storbanken. De har fler kontor och de höll också i detta med kontantkontor längst.

Ska det tolkas som att Frank Vang-Jensen ville bestämma mer än han fick?

– Det är så man ska tolka det om man läser pressmeddelandet, absolut, säger Johanna Kull.

Vad kommer det här få för följder?

– Utmaningen för Handelsbanken är hur de ska tackla den ökande digitaliseringen. Det blir den nya vd:ns utmaning. Vad vd-bytet får för konsekvenser på lång sikt går inte att säga i dag, men på kort sikt kommer Handelsbankens aktie handlas mer än vanligt. Kursen kan svänga kraftigt.

Enligt Pär Boman har Frank Vang-Jensen en uppsägningstid på 24 månader. Maximalt kan han få en ersättning på 19 miljoner kronor.