Från frälsare till skurk – tänk så fort det kan gå

Han kom inte till makten bara på sitt filmstjärneutseende utan framför allt på sin rena, sympatiska och obefläckade image.

När hjälteglorian nu hamnat rejält på sned i en korruptionsskandal lever Kanadas premiärminister Justin Trudeau farligt.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

När han valdes 2015 rådde rena hallelujastämningen. Här hade Kanada och världen fått en ung, karismatisk, god och progressiv ledare som deklarerade att han var feminist och slogs för ursprungsbefolkningens rättigheter. En frälsare och helyllekille med många år som premiärminister framför sig.

Nu kanske det inte blir så.

Feministen Trudeau sparkade nämligen sin kvinnlige justitieminister, tillika en representant för Kanadas ursprungsbefolkning, för att hon vägrade lyda hans önskemål i ett känsligt ärende.

Historien handlar om SNC-Lavalin, ett multinationellt byggföretag med 50 000 anställda varav 9 000 i Kanada. Misstankar finns om att företaget mutade Libyens förre diktator Moammar Gaddafi med mångmiljonbelopp för att få attraktiva affärskontrakt. Det mesta av pengarna ska ha hamnat hos sonen Saad Gaddafi som bland annat använde pengarna för en lyxyacht.

Svårt dilemma

När misstankarna uppdagades ställdes Trudeau inför ett svårt dilemma. Enligt kanadensisk lag hotas företaget vid en fällande dom inte bara av höga böter utan kan också drabbas av ett 10-årigt förbud mot att erhålla statliga kontrakt. I praktiken ett hot mot företagets fortsatta existens och jobben i Kanada.

Trudeau tog därför initiativet till en ny lag enligt vilken företag som misstänks för korruption kan göra upp i godo i domstol och slippa drabbas av vad som i praktiken är näringsförbud.

Men när ärendet hamnade på dåvarande justitieministern och riksåklagarens bord kom Jody Wilson-Raybould fram till att den nya lagen inte kunde tillämpas på SNC-Lavalins fall.

Hon blev då utsatt för mycket hårda påtryckningar från bland annat Trudeau om att ändra sig. När hon vägrade blev hon i januari hastigt omplacerad och degraderad till posten som veteranminister. Hon valde själv att sluta redan efter några veckor.

Jody Wilson-Raybould, Kanadas före detta justitieminister.

Avgick i protest

Sedan dess har hon vittnat i parlamentsförhör om hur Trudeau och hans rådgivare genom ”förtäckta hot” försökt pressa henne att hitta en lösning som skulle rädda jobben på SNC. Ett uppträdande som hon betraktade som högst olämpligt om än inte brottsligt.

Justitieministern är inte det enda offret. I måndags avgick Jane Philpott, allmänt ansedd som den stora stjärnan bland Trudeaus ministrar. Hon motiverade sin avgång med att hon inte längre hade förtroende för sin egen regering efter hanteringen av affären och inte längre kunde försvara sin premiärminister.

Även Gerald Butts, en av Trudeaus närmsta rådgivare och vänner, avgick förra veckan som en följd av skandalen.

Att två av hans mest kompetenta kvinnliga ministrar lämnat honom innebär att feministen Trudeau fått en allvarlig förtroendekris på halsen.

Utnyttjar skandalen

Premiärministerns försvar har hittills framstått som svagt. Han har undvikit att gå in på detaljer och talat i allmänna termer om att ”kanadensare förväntar sig att deras regering försöker skydda jobb och ekonomiskt tillväxt och det är precis vad vi gjort”. Han anser att både han själv och hans rådgivare agerat på ett sätt som ”respekterar våra lagar”.

Min tolkning är att Trudeau helt enkelt tyckte att det var viktigare att rädda jobben än att straffa ett företag som misstänks ha betalat mutor.

Saken ska nu granskas av en parlamentarisk kommitté och kommer att dominera den politiska debatten för lång tid framöver.

Kanada går till val i höst. Hittills har Trudeaus omval betraktats som givet. Men oppositionen har inte varit sena att utnyttja skandalen. Det konservativa partiets ledare Andrew Scheer kräver Trudeaus avgång.

Opinionsmätningarna visar att skandalen riskerar att allvarligt skada Trudeau och hans liberala parti. Från en klar ledning har Trudeau nu halkat ner till en andra plats med 31 procent medan de konservativa skulle få 40 procent om det var val i dag.

Trudeaus öde är ytterligare ett bevis på hur svårt det är att leda ett land utan att korrumperas av makten.

Från frälsare till skurk – tänk så fort det kan gå utför.

Följ ämnen i artikeln