Rättegången om jättebranden i Västmanland inledd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En helikopter vattenbombar skogsbranden i Västmanland, då 14 000 hektar skog till ett värde av hundratals miljoner brann upp sommaren 2014. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En helikopter vattenbombar skogsbranden i Västmanland, då 14 000 hektar skog till ett värde av hundratals miljoner brann upp sommaren 2014. Arkivbild.

Rättegången mot skogsföretagen som misstänks för den stora branden som bröt ut i Västmanlands skogar för fem år sedan är inledd.

Under rättegångens första dag presenterades bland annat avtal, brandrapporter och expertutlåtanden.

En första av 15 planerade rättegångsdagar i fallet om skogsbranden i Västmanland är nu avklarad. Under tisdagens inledande förhandlingar i Västmanlands tingsrätt i Västerås presenterades brandrapporter, avtal mellan skogsföretagen, en förklaring i hur en markberedare fungerar samt expertutlåtanden om blixtar och fuktighet, rapporterar SVT.

Det tros vara en gnista från en skogmaskin som satte i gång den omfattande branden i Västmanland 2014. Åklagare Christer Sammens menar att de båda åtalade skogsbolagen ska ta sitt ansvar och betala, trots att det inte finns något regelverk om skogsindustrins ansvar för skogsbränder.

– Maskinen skulle inte kört på det där hygget överhuvudtaget. Det rör sig om oaktsamhet som kan jämföras med att lämna en kastrull på spisen, sade åklagaren Christer Sammens i somras till TT.

Det är två skogsbolag som står åtalade – dels Stora Enso som förra året omsatte över 110 miljarder kronor, dels en betydligt mindre underentreprenör – som utförde arbetet med skogsmaskinen. Om bolagen fälls kommer de att få betala fem miljoner kronor var i företagsböter, eftersom regelverket inte tar hänsyn till bolagens storlek. Orimligt, menar det mindre företagets juridiska ombud Rolf Klintefors.

– Det där är frimärkspengar för Stora Enso, medan min klient går i konkurs, sade han till TT i somras.

Klintefors har även sagt att både underentreprenören och Stora Enso kommer att lägga fram bevis för att det inte nödvändigtvis var en skogsmaskin som startade branden.

Om rättsprocessen fortlöper enligt plan blir 20 november den sista rättegångsdagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE