Wallin möter Virtanen i rätten: Ber offer för sexualbrott att komma

Riskerar uppemot två år i fängelse för förtal

Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2019-11-21

Anklagelserna mot Fredrik Virtanen blev ett av startskotten för svenska #Metoo.

Nu inleds rättegången mot Cissi Wallin – som uppmanar sexualbrottsoffer att komma till rätten.

Aftonbladet har kartlagt historien från Instagraminlägg till förtalsåtal.

Den 16 oktober 2017 gick medieprofilen Cissi Wallin ut på Instagram och anklagade Fredrik Virtanen, som då jobbade på Aftonbladet, för att ha våldtagit henne. Inlägget blev ett av startskotten för #Metoo-uppropet i Sverige.

Nekade till anklagelserna

Virtanen tog timeout från sitt jobb och en dryg vecka efter inlägget talade han ut om anklagelserna.

– Det hände saker när jag missbrukade och missbruk gör människor helt annorlunda. Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon, sa han.

Trots förnekandet ville Virtanen inte påstå att Wallin skulle ljuga.

– Om hon (Cissi Wallin reds. anm) har upplevt det så så är det hemskt beklagligt och något som jag länge varit ledsen över. Dessutom har polisen utrett det mycket noggrant. Det var till och med jag som uppmanade henne via advokat att göra den anmälan.

Redan 2011 anmälde Wallin händelsen som ska ha inträffat efter en fest 2006. Utredningen lades ner 2012 eftersom brott inte kunde styrkas. Samma år berättade Wallin i en intervju med Aftonbladet om varför hon till slut valde att anmäla.

– Han drogade mig och våldtog mig. Efteråt fick han mig att tro att vi hade haft frivilligt sex och skickade sms med texten ”Tack för en härlig kväll!” och liknande, sa Wallin.

– Jag var ju inte ett dugg intresserad av att ha sex med den där mannen och kände väl att det inte hade gått schysst till. Men jag levde i förnekelse och kunde inte riktigt sätta ord på vad det var.

Polisanmälde för grovt förtal

Efter Wallins namnpublicering tillsatte Aftonbladet HR en extern och oberoende utredare med expertis på sexualbrott för att undersöka anklagelserna. Den 29 oktober 2017 meddelade Aftonbladets dåvarande politiska chefredaktör Karin Pettersson att Virtanen inte längre skulle kunna skriva för tidningens ledarsida oavsett vad utredningen kom fram till.

I november 2017 anmälde Virtanen Expressen och Svenska Dagbladet till Pressombudsmannen för artiklar om anklagelserna. Senare anmälde han även SVT och branschtidningen Resumé för grovt förtal, då han menat att Wallins anklagelser fått stå oemotsagda.

Pressombudsmannen skickade vidare ärendet till Pressens Opinionsnämnd, PON, som klandrade Expressen, Resumé och Svenska Dagbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Under hösten 2017 nåddes en uppgörelse mellan Aftonbladet och Fredrik Virtanen och han lämnade tidningen.

I januari 2018 polisanmälde Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal.

Wallin: ”Ångrar ingenting”

Cissi Wallin publicerade en bild på en kallelse som polisen skickat.

”Kanske blir det rättegång. Kanske blir jag stämplad som en brottsling. Må så vara. Jag ångrar ingenting. Jag varnade öppet för en farlig man som tillåtits förgripa sig på folk och utöva maktmissbruk i många år. Jag berättade min historia. Kalla mig brottsling för det”, skrev Wallin i bildtexten.

I slutet av augusti i år beslutade åklagaren att väcka åtal för grovt förtal.

– Den spridda uppgiften om att mannen ska ha våldtagit kvinnan är ägnad att utsätta honom för andras missaktning och då är det ett förtal, sa kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande. 

– På grund av den stora spridningen och den skada som det har åsamkat mannen är det påkallat att det utreds och det är då även fråga om ett grovt brott enligt min uppfattning.

Wallin såg åtalet som ett bakslag för hela svenska Metoo.

– Det handlar inte bara om mig längre, om två personer, utan symboliken är tydlig. Signalen till alla tiotusentals utsatta i Sverige är: Var tyst. Berätta inte vad du har varit med om, berätta inte din historia, sa hon.

”Början på slutet för mardrömmen”

Virtanen twittrade; ”Känns skönt. Det är början på slutet för den här mardrömmen” och utvecklade för Aftonbladet: ”Det här visar att näthat och lögn inte är vägen framåt för feminism.”

I dag inleds rättegången, som väntas pågå i tre dagar. Wallin har uppmanat allmänhet, media och särskilt kvinnor som utsatts för sexualbrott att komma till rätten. 

”Vi ses i rätten. Alla andra sexualbrottsoffer – följ och kom med höjt huvud och stadig blick. Jag går in i rättssalen med detsamma för att än en gång säga sanningen,” skriver hon.

Experten om åtalet: Missuppfattat

Ängla Eklund, jurist och expert på IT-frågor, tycker att många i samband med åtalet missuppfattat förtalslagen.

– Man uttrycker ju ofta det som att förtal lägger en munkavel på personer att berätta att de blivit utsatta för brott och det är ju inte vad förtalsbestämmelsen har sitt syfte att göra, säger hon.

– Du äger din berättelse men du har inte alltid rätten att berätta den för vem som helst och för hur många som helst. Du har rätten att berätta den för dina nära och för rättsväsendet och det är ingen som fråntar dig din yttrandefrihet, men du har inte rätt att sprida den hur som helst. 

Enligt Ängla Eklund behandlas förtalsmål i två led; först tittar man på om informationen som publicerats skulle kunna utgöra förtal, sedan på om det ändå är försvarligt att lämna ut informationen. Den första delen kommer inte ta lång tid att fastslå, menar hon.

– Man kommer nog inte att lägga så mycket vikt vid att fastställa huruvida det kan vara ett förtal, för i rent teknisk bemärkelse så är spridandet av information om att någon gjort sig skyldig till ett brott förtal, säger Ängla Eklund.

Måste vara mer än en känd person

Hon tror att rättegången snarare kommer att fokusera på huruvida publiceringen är försvarlig – något som i sig också prövas i två led.

– Första ledet är att man prövar om uppgiften är sann eller om den som skrev den hade anledning att tro att den var sann. Och där vet vi inte riktigt hur man kommer att resonera. Antingen så kommer man bara att fastslå att det är uppenbart att, baserat på tidigare anmälningar och så, så är uppgiften sann (enligt Wallin).

Det sista steget är att reda ut om det finns ett allmänintresse bakom spridandet av informationen.

– Vi har sett i tidigare Metoo-domar att man inte tyckt att bara för att det varit en känd person så har det varit i allmänintresset att sprida den. Och man ser också ganska känsligt på anklagelser om grova brott, säger Ängla Eklund. 

– Så även om man är en offentlig person och en känd person och det för allmänheten finns ett intresse av den personen så gör man en balansvägning mellan allmänhetens intresse av just den informationen och den eventuella skada personen kan utsättas för om informationen sprids.

Journalistrollen kan påverka

Eklund nämner politiker som en position där det finns ett allmänintresse om de skulle begå ett lagbrott, särskilt eftersom det är de som stiftar lagarna.

Nu måste rätten pröva huruvida Virtanens roll som skribent på Nordens största tidning skapat ett allmänintresse kring honom.

– Man har ju tidigare prövat en regissör i ett Metoomål och det är ju lite annorlunda eftersom en journalist någonstans är en grundlagsskyddad, demokratisk position, säger Ängla Eklund.

– Man kommer bedöma om Fredrik Virtanen skulle utgöra en sådan fara att man skulle varna allmänheten. Men jag tror att det man kommer att pröva snarare är om han, baserat på sin roll som ganska framträdande journalist som haft mycket stort utrymme att sprida åsikter på debattplats, kan hållas till ett högre ansvar.

– Där är det väldigt svårt att sia om vad domstolen kommer fram till – det handlar väldigt mycket om vad parterna kommer att lägga fram och det vet vi väldigt lite om i det här målet. 

Att den påstådda våldtäkten anmälts och att fallet lagts ner spelar enligt Ängla Eklund egentligen ingen roll i ett förtalsmål.

Kan få uppemot två år i fängelse

Straffet för grovt förtal är böter eller fängelse i högst två år men Ängla Eklund tror inte att eventuella påföljder kommer i närheten av det.

– Det är väldigt sällan det leder till fängelse, säger hon.

– Det har hänt gällande förtal, men då har det varit i grova hämndporrmål och så vidare. Vi talar också om en tidigare, i min kännedom, ostraffad person, så fängelse det tror jag inte att det blir. Men man vet aldrig, det är upp till domstolens bedömning.

Skäringer och Läckberg kan anmälas

Efter rättegången planerar Virtanen att även anmäla personer med stora onlineplattformar som varit med och delat Wallins anklagelser. Bland dem finns komikern Mia Skäringer och författaren Camilla Läckberg.

– Det kommer nog att hända. Det finns en plan för det där. Polisen tar inte vanligtvis upp förtalsfrågor, då det anses vara en civilprocess och att man ska göra det privat, sa Fredrik Virtanen när han intervjuades av Aftonbladets Åsa Linderborg på bokmässan den 28 september.

– Mia Skäringer och Camilla Läckberg kan väl, efter att ”Instagramkändisen” (Wallin) är dömd, se fram emot kravbrev för ersättning för förtal.

Ängla Eklund bekräftar att det finns en juridisk möjlighet att göra ytterligare anmälningar.

– Förtal är ju ett spridningsbrott och man kan ju agera mot vem som helst som haft en del i att sprida ut det här till ytterligare personer och de som han pekar ut här är ju otroligt kända svenska personer med väldigt många följare så det finns en juridisk möjlighet att göra det.

 

Fotnot: Virtanen, hans advokat Monique Wadsted och åklagare Daniel Suneson har tackat nej till att kommentera rättegången innan den börjat. Aftonbladet har sökt Cissi Wallin och hennes advokat Percy Bratt.


PODD Förtalsmålet mot Cissi Wallin

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om förtalsmålet mot Cissi Wallin med en jurist och vad vi kan förvänta oss av rättegången.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Detta har hänt

2011

▸ Cissi Wallin polisanmäler Fredrik Virtanen för en våldtäkt som skulle ha ägt rum efter en fest 2006.

2012

▸ Utredningen läggs ner eftersom brott inte kan styrkas.

16 oktober 2017

▸ Cissi Wallin anklagar i ett Instagraminlägg Virtanen för att ha drogat och våldtagit henne.

28 oktober 2017

▸ Virtanen tar timeout från Aftonbladets ledarsida.

29 oktober 2017

▸ Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson petar Virtanen från tidningens ledarsida.

Januari 2018

▸ Virtanen polisanmäler Wallin för grovt förtal.

April 2019

▸ Virtanen släpper boken ”Utan nåd” som är en uppgörelse med Metoo och svensk medias sätt att hantera det.

Augusti 2019

▸ Åklagare Daniel Suneson har väckt åtal om förtal mot Wallin.

21 november 2019

▸ Rättegången mot Cissi Wallin inleds.