Smittan i Iran befaras värre än rapporterat

TT TT-AFP

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2020-03-01

Spridningen av coronaviruset i Iran kan vara allvarligare än myndigheterna informerar om.

Elva nya dödsfall och nästan 1 000 smittade.

Coronaviruset sprider sig i Iran, men de officiella siffrorna om smittan i landet ifrågasätts. Experter befarar att situationen är långt värre än regimen erkänner.

Iran är det land i världen där flest har avlidit av coronaviruset utanför Kina. Och dödligheten sticker ut. Den ligger på runt 5,5 procent, jämfört med WHO:s uppskattade snitt på cirka 2 procent.

I en ännu ogranskad studie författad av sex epidemiologer baserade i Kanada uppskattas att det snarare rör sig om över 18 000 smittade i Iran. Källor på flera sjukhus i landet har också uppgett för persiska BBC att dödstalet är långt högre än myndigheterna säger och att drygt 200 personer avlidit. Det officiella dödstalet var på söndagskvällen 54 personer.

Iran förnekar bestämt BBC:s uppgifter och anklagar utländsk press för att publicera falska nyheter.

"Har hindrat journalister"

Oavsett hur tillförlitliga regimens siffror är har många fall spridits till flera andra länder från Iran, bland annat till Sverige.

Och den spridningen antyder att situationen i Iran är värre än vad vi får information om, enligt Isaac Bogoch, specialist på infektionssjukdomar vid Toronto University och en av medförfattarna till den kanadensiska studien.

– När ett land exporterar så många fall är det väldigt troligt att problemen med infektionen är betydande, säger han.

Reportrar utan gränser anklagade i veckan också regimen för att kväsa rapporteringen om viruset.

"Myndigheterna insisterar att de har situationen under kontroll men de. . . har hindrat journalister som försöker bevaka händelsen", skriver organisationen.

"Rationell förklaring"

Den ekonomiska kris som landet befinner sig i och de sanktioner som USA återinförde 2018 kan också ha bidragit till spridningen, enligt Thierry Coville, ekonomiprofessor och Irananalytiker vid franska tankesmedjan Iris.

– Varför stoppade inte Iran flyg till Kina? Det finns en rationell förklaring. Kina är ett av de sista länderna som köper landets olja. De måste upprätthålla den ekonomiska länken, säger Coville.

Iranier uppmanas att stanna hemma och undvika icke nödvändiga resor för att bromsa spridningen. Skolor och universitet har stängts tillfälligt, konserter och sportevenemang förbjudits och fredagsbönen ställts in i flera städer. Irans parlament har stängts och inrikesresor begränsats.

Följ ämnen i artikeln