Eld, rök och skånsk gris ska lyfta Big Bowl till nästa nivå

Uppdaterad 2020-02-02 | Publicerad 2020-01-31

Barbecuefantasten Mathias Askman.

Bowlingcentret Big Bowl på Värnhem har fått sig en totalmakeover.

I restaurangen, som nu går under namnet The White Oak, är uppdraget tydligt: att erbjuda äkta amerikansk barbecue till Malmöborna.

Till sin hjälp har man tagit in en köksmästare med ett förflutet på legendariska Holy Smoke BBQ i Höganäs.

När ägarduon Peter Sterner och Kjell Grubin först bestämde sig för att ge Big Bowls restaurang ett lyft var de överens om att det skulle bli ett klassiskt steakhouse. Varken mer eller mindre. Här fanns plats för 270 sittande gäster, och de hade en tydlig bild av vad de ville servera för typ av mat.

Men Mathias Askman, köksmästaren som de hade kontaktat för att leda den nya satsningen, visade sig vilja annat.

Mathias Askman har tidigare jobbat på enstjärniga Era Ora i Köpenhamn och praktiserat på trestjärniga El Bulli utanför Barcelona (då klassat som världens bästa restaurang). Han har även varit med och drivit krogar som La Bonne Vie och Louisiana i Malmö.

Nu senast kommer Mathias Askman från en treårig sejour på barbecuerestaurangen Holy Smoke i Höganäs. Där kärade han ner sig rejält i amerikansk barbecue.

 

Passionen övertygade ägarna

I ett möte med de båda ägarna till The White Oak berättar Mathias Askman om sin passion. Om vad det är som är så speciellt med maten och tillagningsmetoderna. Om varför de borde satsa på det istället för ett “tradigt steakhouse”. 

Brandtalet bet, men bara delvis. För att verkligen hamra in budskapet bjöd Mathias Askman upp Peter Sterner, den ene ägaren, till Holy Smoke i Höganäs för att visa honom hur bra äkta barbecue kan vara.

– Jag blev förstås glad av att Mathias var så passionerad, men jag hade kanske inte riktigt fattat grejen ännu. Efter lite tjat fick han till slut upp mig och mina föräldrar till Holy Smoke. Och ja... jag var ju såld redan efter första tuggan där, berättar Peter Sterner.

Mathias Askman sprayar en blandning av äppeljuice och äppelcidervinäger på köttbitarna i rökskåpet.

Övertalningskampanjen funkade alltså. Nu var det inte en kotte som gick i några steakhousetankar längre. Och viktigast av allt: Mathias Askman var ombord.

– Skulle jag haka på den här satsningen kände jag att det behövde vara något nytt, något som inte finns i Malmö sedan tidigare, säger Mathias Askman när vi ses strax efter lunchruschen på The White Oak.

Malmö bra på mycket – men inte barbecue

Mycket kan man säga om Malmö som matstad, men något vidare barbecuemekka har det aldrig varit. Förutom bröderna Vollmers nu nedlagda rökerisatsning på Kansligatan och de fläckvisa barbecueinslagen på Taprooms meny finns det inte jättemycket att hämta för den som är sugen på den här sortens mat i Malmö.

– Vi har såklart märkt att Malmö suger på barbecue och att det är något av en öppen marknad, så det känns ju skitkul att kunna erbjuda något nytt, säger Mathias Askman.

Det nyrenoverade köket på The White Oak.

Maten på den här typen av aktivitetscenter brukar annars vara av lite enklare snitt. Folk kommer i första hand för att bowla eller spela shuffleboard, inte för att äta. Men här tänker gänget bakom The White Oak lite annorlunda.

– Tanken är att ta hela upplevelsen till en ny nivå. Det är därför vi väljer att verkligen satsa på välgjord barbecue och att mixa riktigt bra cocktails i den nybyggda baren, berättar Peter Sterner, en av ägarna.

Menyn domineras av det rökta och grillade. På à la carten hittar man godsaker som eldad steak tartar, oxrevben, koreansk grissida, smash burgers, grillade ostron och rökt aubergine.

– Gemensamt för allt vi serverar är den här djupa, underbara smaken man bara kan få genom att låta grejerna gå “low and slow”. Sedan är doften förstås en viktig del av upplevelsen här också. Alla har ju någon slags relation till den. Oavsett om man tänker på pinnbröd, grillkvällar med vännerna eller scoutläger är det svårt att värja sig. skrattar köksmästare Mathias Askman.

Ett av rummen på The White Oak.

Vad gäller ved använder sig Mathias Askman och hans kockar uteslutande av skånsk rödek. I Texas, som många anser vara barbecuens födelseplats, använder man helst amerikansk vitek. Namnet The White Oak är tänkt som en slags hyllning till det.

Ek är Mathias Askmans föredragna träslag när det kommer till barbecue.

Ingenstans blir restaurangens huvudfokus lika tydligt som vid långbordet jämte det öppna köket. Där står nämligen rökskåpet placerat, i all sin fulla prakt. Mathias Askman är nöjd med detta beslut, och det syns.

– Vi tänkte att det kunde vara ett trevligt inslag. Gästerna som sitter här ser ju när vi öppnar upp röken och får själva vara med och ta ut köttet om de vill. Det är en speciell känsla att få vara med och se hela händelseförloppet såhär.

Följ ämnen i artikeln