Flera anmälningar om kaos på sjukhusen

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-07-26

Fyra formella framställningar har kommit in om att Arbetsmiljöverket måste ingripa eftersom situationen på olika vårdinrättningar är ohållbar. Arkivbild.

Det pressade läget på svenska sjukhus märks hos Arbetsmiljöverket. Många tips och anmälningar om personalbrist har redan kommit in, rapporterar Ekot.

TT har under dagen berättat om att bristen på vårdpersonal under sommaren leder till att sjuksköterskor tvingats jobba nästan hela dygn i sträck.

Vårdförbundet är kritiskt och menar att det både hotar patientsäkerheten och sjuksköterskors hälsa.

Situationen märks i antalet anmälningar och tips som kommer in till Arbetsmiljöverket. Utöver "ett stort antal" av dessa har fyra formella framställningar lämnats in från skyddsombud på olika platser i landet om att myndigheten måste ingripa eftersom arbetsbelastningen på vårdinrättningarna är för hög, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Framställningarna i sig är en långtgående begäran.

De övriga tipsen och anmälningarna handlar främst om överbeläggningar och personalbrist.

– Vi vet ju att patientsäkerheten hotas av att vi blir för trötta. Det är ju ingen människa som orkar hålla i gång 24 timmar utan att tappa koncentrationen och möjligheten att fatta goda beslut, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till TT.