Hela staden utan vatten: ”Man kan inte gå på toa”

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Myndigheterna i amerikanska Fort Lauderdale tvingades stänga av vattnet efter en olycka.

– Det går inte att gå på toa och alla affärer är stängda, säger svenska Suzy Persson som är på plats för att fira sin 75-årsdag.

Även svenska konsulatet fick evakueras på grund av vattenstoppet.

Något gick väldigt fel när en underleverantör till stadens elbolag skulle reparera några ledningar nära flygplatsen.

Huvudledningen för vattenförsörjningen skadades under arbetet – för att sedan kollapsa. Det tvingade myndigheterna att akut stänga av allt vatten i Fort Lauderdale med omnejd, uppger CNN.

Lokalt nödläge i Fort Lauderdale

Lokalt nödläge har utlysts, myndigheter och affärer har tvingats stänga och vattnet väntas tidigast vara tillbaka under fredagen.

– På tv pratade de om evakuering. Det gick inte att vara kvar på hotellet. Man kunde inte gå på toaletten eller få någon mat, säger Suzy Persson, 75, som varit i Florida i 14 dagar för att fira födelsedagen.

– Vi fick skjuts av en väninna till en restaurang utanför staden så att vi kunde äta lunch. Som tur är ska vi flyga hem nu i kväll.

Suzy Persson, 75, blev utan vatten i Fort Lauderdale. Hon är i Florida tillsammans med Ida Antonsson, 22, Marie-Louise Antonsson, 51, och Oscar Antonsson, 19.
Foto: Privat
Suzy Persson, 75, blev utan vatten i Fort Lauderdale. Hon är i Florida tillsammans med Ida Antonsson, 22, Marie-Louise Antonsson, 51, och Oscar Antonsson, 19.

Kommunen upprättade tre nödstationer där vatten delas ut gratis. Senare under torsdagen meddelade borgmästaren att en temporär lösning gjort att vissa kunder fått vattnet tillbaka. Rekommendationen är dock att det ska kokas och myndigheterna varnar för att vattentillgången kan komma och gå under arbetet med att reparera den trasiga ledningen.

Svenska konsulatet stängde

Svenska konsulatet i Fort Lauderdale fick stänga vid 13-tiden.

– Jag är själv i Italien, men har talat med personalen på plats. Problemet är att om det inte finns vatten så fungerar inte luftkonditioneringen. Då måste byggnaderna utrymmas, säger konsuln Per-Olof Lööf.

Fort Lauderdale har en viss bofast svensk population. Till det kommer turister som flyger reguljärt eller med charterbolag.

– Det är omöjligt att säga hur många svenskar som finns på plats. Det kan nog vara en hel del, säger Per-Olof Lööf.

Researrangören TUI har ett 30-tal svenska resenärer på plats.

– Än så länge har vi inte mottagit några reaktioner från våra resenärer men vi följer utvecklingen noga och rekommenderar att man håller sig uppdaterad och följer uppmaningar från hotellpersonal och lokala myndigheter, säger Sandra Englund vid TUI:s pressjour.

Publicerad:

LÄS VIDARE