Norrmän får resa till södra Sverige

De nya reglerna gäller från 15 juli

Av: Adam Westin, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Norge öppnar för resor till och från större delen av Europa.

Men Sverige anses fortfarande ha för höga smittotal. Bara Kronoberg, Skåne och Blekinge får grönt ljus.

– Sverige har höga smittotal, säger justitieminister Monica Mæland på en pressträff.

Nu lämnar Norge besked om resorna. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Nu lämnar Norge besked om resorna. Arkivbild.

Norge lättar något på sina restriktioner för resor till Sverige, meddelar regeringen och norska folkhälsoinstitutet (FHI) på en presskonferens.

Skåne, Blekinge och Kronoberg är nu okej att resa till, och det är även tillåtet för personer från de aktuella länen att resa till Norge. Tidigare var även Gotland tillåtet, men det gäller inte längre.

Resor från Norge till övriga svenska län avråds, och den som ändå åker får räkna med att sitta i karantän vid återkomsten. Reglerna gäller från 15 juli till 20 augusti.

”Helt objektivt”

De länder, och i Sveriges fall regioner, som nu godkänns är de som har ett tillräckligt lågt smittoantal enligt norska folkhälsoinstitutets mätningar. Det baseras på statistik från de senaste fjorton dagarna.

– Det är helt objektiva kriterier, vi har inte suttit och valt något land framför något annat, säger Monica Mæland, Norges justitieminister.

Alla länder som Norge öppnar för

Förutom de tre länen i södra Sverige är det nu också fritt fram för norrmännen att resa till:

Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Grönland, Grekland, Irland, Island, Italien, Cypern, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckien, Tyskland och Österrike.

Norge avråder fortfarande från resor som inte är strikt nödvändiga till Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien samt Sverige – med undantag av de fyra tillåtna regionerna.

Det kan dock finnas en öppning för svenskar som är hemmahörande i något av de ”svartlistade” regionerna. Norges justitieminister Monica Maeland uppger att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök om ett särskilt "kärastepass", ett slags formulär, upprättas.

PODD Om rehabilitering efter corona

Hur går det egentligen till? Vad vet vi – och vad vet vi inte?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: