Nio döda i drunkningar på en vecka – fyra senaste dygnet

Uppdaterad 2021-07-27 | Publicerad 2020-06-21

Minst nio personer har drunknat i Sverige den senaste veckan.

Fyra av dem dog inom loppet av ett dygn på midsommardagen.

– Badvakta varandra. Drunkningar sker ofta i tysthet, säger Peter Karlborg, vid Svenska livräddningssällskapet.

Strålande sol och höga temperaturer gör att många söker sig till vatten för att bada, fiska eller åka båt. Men högtrycket i väderleken gör också att risken för drunkningar ökar.

– Fint väder och varma vattentemperaturer gör ju att det kommer mycket folk till badplatser och att risken för tillbud ökar. Det är viktigt att man inte badar ensam utan tillsammans, säger Peter Karlborg vid Svenska livräddningssällskapet.

Utryckning vid ett drunkningstillbud i Landskrona.

Fyra döda på ett dygn

Hittills i juni har det rapporterats om minst elva personer dött till följd av drunkningsrelaterade händelser. Nio av dem de senaste sju dagarna och fyra bara under midsommardagen.

Bland annat hittades en man i vattnet efter en simtur i Landskrona under midsommardagen och en pojke i 10-årsåldern hittades under en badbrygga i Sala tidigare i veckan.

– Det är väldigt allvarligt och viktigt att vi tillsammans försöker hålla nere den siffran genom att badvakta varandra och aldrig vara vid vatten ensamma. Det är inte många som ropar på hjälp, utan drunkningar sker ofta i tysthet. Man kämpar för att hålla sig över ytan, säger Peter Karlborg.

Räddningsbåt.

Varje månad presenterar Svenska livräddningssällskapet statistik över drunkningar. Hittills i år, från januari till maj, har 17 personer dött i drunkningar.

”Håll uppsikt över dina barn”

Män är generellt sett överrepresenterade i drunkningsolyckor. 2019 omkom 55 vuxna män, samt 10 vuxna kvinnor. Året innan, med den varma sommaren 2018, drunknade 100 män och 16 kvinnor.

– Vi män som kanske har passerat 50 år, tror nog att vi fortfarande är duktiga på att simma. Men simningen är en vara man måste underhålla. Man ska simma längs strandkanten och inte simma långt ut. Det är svårt att uppskatta avståndet tillbaka till land, säger Peter Karlborg.

Räddningstjänsten: ”Blockera inte räddningsvägar”

Under midsommardagen inträffade ett drunkningstillbud söder om Stockholm. Södertörns brandförsvarsförbund vädjade därefter till allmänheten om att inte blockera dess räddningsvägar.

”Tog du bilen till badet? Hur står du parkerad? Vi behöver fria räddningsvägar för att snabbt komma fram med ambulanser, brandbilar och båtsläp så att vi kan rädda liv. Det är oerhört viktigt att vi kommer fram där vi behöver!”, skriver förbundet i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Helikopter vid en räddningsinsats i Helsingborg.

Peter Karlborg betonar även vikten av att föräldrar inte släpper sina badande barn med blicken.

– Håll uppsikt över dina barn, det är ingen annan som har det. Och i denna uppkopplade värld – lägg undan telefonen, säger han.

Viktigt att tänka på är att även försöka ha något emellan den som livräddar och ska livräddas, enligt Karlborg.

– Ta inte tag i den nödställde. Den som håller på att drunkna kan drabbas av panik och man blir väldigt stark och kan dra ner den som försöker rädda en. Då kan det bli två nödställda i stället för en.

DAILY Mörka drunkningshelgen

Aftonbladet Daily med Mikael Olausson, Svenska livräddningssällskapet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen