Tidiga test osäkra – du kan behöva ta om

Carin Fock/TT

Publicerad 2020-07-04

Med ett positivt antikroppstest ska du kunna träffa dina nära och kära som är i en riskgrupp. Men har du tidigare gjort ett test kanske det inte längre går att lita på.

– Hade jag gjort ett snabbtest skulle jag höra av mig och fråga om det testet följer våra nya rekommendationer, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten gick i veckan ut med att den tagit fram en vägledning för hur antikroppstest bör genomföras. Men för en privatperson kan det vara knepigt att veta vilka tester det går att lita på.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, tycker att den som gör ett test ska kräva svar från den som erbjudit det.

– Man kan berätta att man vet att Folkhälsomyndigheten nu har rekommendationer när det gäller antikroppstesternas prestanda och sedan fråga om dessa uppfylls, säger hon.

Karin Tegmark Wisell anser att den som utför testet har en skyldighet att svara.

– Och om en myndighet har utfärdat en rekommendation, som vi nu har gjort, så ska man som testutförare ha mycket på fötterna för att gå emot det.

Ställ frågan

TT: Tror du att en testutförare kommer att erkänna för en patient om den inte följer era rekommendationer?

– Det förväntar jag mig verkligen. En verksamhet som utför antikroppstester har en skyldighet att genomföra dem under hälso- och sjukvårdslagen. Vilseleder man patienter, eller andra som frågar, kan det bli disciplinärenden, säger Karin Tegmark Wisell.

TT: Men om det nu ändå finns en risk för att vissa inte följer rekommendationerna från er, vågar man som privatperson ta ett test och sedan träffa någon ur en riskgrupp?

– Har man ställt frågan till den som gör testet, att de känns seriösa och de kan svara på frågorna man har, så tycker jag att man som patient kan lita på dem. Men i och med att det har funnits en osäkerhet kring antikroppstesterna, och att det hela tiden dyker upp ny kunskap inom det här området, så tycker jag att man ska ställa frågan, säger Karin Tegmark Wisell.

Nytt test

När coronaviruset började få spridning i Sverige var det många som gjorde snabbtester för att ta reda på om de bar på antikroppar mot covid-19. Karin Tegmark Wisell säger att det är svårt att veta om testen nu går att lita på.

– För att veta det måste man fråga den som utfört testet vad det har för prestanda och om det uppfyller de krav som Folkhälsomyndigheten nu har preciserat, säger hon.

Om kraven inte uppfylls bör man göra ett nytt test.

– Ja, och om man inte får svar på den frågan så bör man åtminstone vara ifrågasättande och inte ta för givet att de följer våra rekommendationer. Har man varit helt frisk, utövat social distansering och har gjort ett snabbtest som man är osäker på vad det har för prestanda, då tycker jag absolut att man kan ta ett nytt test, säger Karin Tegmark Wisell.

Ansvar på patienten

TT: Ligger det inte för mycket ansvar på patienten, för att ett test ska kännas säkert?

– Båda ja och nej. Alla regioner som erbjuder antikroppstester enligt våra rekommendationer kommer att få ersättning från staten. Så gör man ett test inom regionen kan man räkna med att det är säkert. Det kanske är mest relevant för den som har gjort ett snabbtest hos en privat aktör, innan våra rekommendationer kom, som bör ställa frågan.

Hon tycker dock att man i grunden ska lita på utförare av hälso och sjukvård i Sverige.

– Men i och med att det ha funnits lite sämre tester i omlopp tidigare, och det nu finns väldigt bra tester med hög prestanda, så kan det vara bra att ställa frågan, säger Karin Tegmark Wisell.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln