Hotellägaren om smittökningen: ”Det är oroväckande”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

PLATANIAS. För två dagar sen stängde den grekiska ön Poros ned efter en plötslig covid-19 ökning.

Men på semesterfavoriten Kreta försöker de boende hålla oron i styr.

– Grekiska staten kommer göra allt för att det inte ska balla ur, säger svenska hotellägaren Sofia Högman Smirlakis, 49.

Den kallas för ”dags att vakna”-veckan av grekiska myndigheter. Antalet smittade stiger och nya restriktioner införs hela tiden. Svenska Sofia Högman Smirlakis, 49, driver hotell- och reseverksamheten ”Destination Platanias” på den populära badorten Platanias på Kreta.

Hon säger att utvecklingen är oroväckande, men samtidigt har hon stor tilltro till att den grekiska staten kommer göra allt för att smittan ska hållas nere.

– Eftersom vi är beroende av turism vill grekerna visa att de har allt under kontroll, säger hon.

Sofia Högman Smirlakis driver hotell på Kreta.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Sofia Högman Smirlakis driver hotell på Kreta.

Hårda restriktioner

Än så länge har bara 41 personer testat positivt för coronaviruset på Kreta, men myndigheterna tar ändå i med hårdhandskarna. Sofia berättar hur en båtlast med turister blev välkomnade av polisen vid landstigning och att det delades ut böter till alla som inte hade munskydd på sig.

Hon tror inte att Kreta kommer att gå ett liknande öde till mötes som ön Poros, men lokala ”lockdowns” kan ske om smittan fortsätter öka.

– Det kommer bara bli mer och mer fall nu, så vi får göra vårt bästa, säger hon.

Grekerna tror de är immuna

Grekland var tidiga med att stänga ner landet. Folk var isolerade i sina hem och allt höll stängt. Antalet smittade hölls därmed länge nere. Konsekvensen har blivit att många greker tror att de är immuna, menar Sofia.

– Grekerna måste förstå att de kan bli sjuka oavsett sol, raki och grekisk sallad, säger hon och skrattar.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Än så länge har bara 41 personer testat positivt för coronaviruset på Kreta, men myndigheterna tar ändå i med hårdhandskarna.

Svenskarna har inte varit populära

Platanias, med sin fyra kilometer långa sandstrand, är ett riktigt stammisställe för många skandinaver. Men grannsämjan har inte varit så god sen säsongen öppnade. Sofia berättar om att svenskar inte har varit populära bland andra skandinaver.

– Jag vet att andra skandinaviska turister har rest sig och lämnat restaurangen när de hört folk som pratat svenska, säger hon.

Men kanske kommer bilden av Sverige förändras nu, när folk inser att det inte går att låsa inne smittan, fortsätter hon.

– Det är nästan mer säkert att få ner svenska turister nu där det går åt rätt håll, säger hon.

PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE