Skulle plocka bär i Sverige – åtalas för mordet på Gert-Inge

”Det låg en man i baksätet när jag satte mig i bilen”

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2020-05-11

Gert-Inge, 70, blev svårt misshandlad och tejpad, fråntagen sin bil och lämnad att dö i skogen.

Nu åtalas två ukrainska medborgare för dådet i Markaryd.

De medger att de åkt i hans bil och skyller delvis på varandra.

Gert-Inge Bertinsson.

Förövarna slog troligen till på Drottninggatan i Markaryd.

Gert-Inge hade varit hos frisören och gått därifrån vid 17-tiden. När han inte kom hem på kvällen slog sambon larm till polisen. Två patruller åkte runt och letade men varken Gert-Inge eller hans bil, en nästan ny, ljust guldfärgad Volvo XC 90, gick att hitta. Det här var den 31 juli förra året.

Samma kväll hade polisen fått samtal från en person som fått sina registreringsskyltar stulna.

Gert-Inge handlade och var hos frisören. På väg därifrån blev han attackerad och fråntagen sin ögonsten, en Volvo XC 90. Tio dagar senare hittades han död.

”Lastade in stöldgods”

En annan person hade sett de stulna skyltarna sitta på en guldfärgad Volvo med en man och en kvinna i. Det hade sett ut som om de lastat in stöldgods i Volvon från en polskregistrerad bil.

Den polska bilen hade sedan lämnats kvar vid Preem-macken i Markaryd. De fyra som åkt i den hade fått bogseringshjälp dit sista biten av en hjälpsam bilist, visade det sig senare. De hade försökt putta på bilen och hade ställt en varningstringel på taket.

Tio dagar efter försvinnandet gjorde en orienterare det makabra fyndet i ett skogsparti i trakten. Under ett täcke låg kroppen av en människa, fötterna var ihopbunda med en livrem. Gert-Inge hade utsatts för ett grovt brott.

De fyra i den polska bilen hade kommit till Sverige för att plocka bär, något de sett en annons om i hemlandet. De hade blivit lovade att arbetet skulle ge ”inte mindre än 100 euro per dag”.

Uppåt ett 30-tal som nappat på erbjudandet hade samlats i Gdansk och fått dela upp sig i grupper om fyra. Varje grupp skulle ha en egen bil, det behövdes för att köra runt i skogarna. Just det här sällskapet köpte en bil precis innan överresan men kom inte längre än till Markaryd.

Försöken att laga den polska bilen var lönlösa. Men dagen efter hade en i gruppen plötsligt fått tag i en nästan ny, guldfärgad Volvo som de reste vidare i. Målet var Adak i Västerbotten, 129 mil norröver.

En i gruppen berättade senare att han inte vågade frågade hur de fått tag i bilen.

Väl framme blev de varse att det knappt fanns några bär. De stannade i tre dagar, men sedan blev det bråk med företagaren på platsen vilket slutade med att han fick sin bil sönderslagen.

De två nu åtalade försvann. Men bråket anmäldes och polisen fick då namnen på dem. När Gert-Inges kropp hittades blev de två internationellt efterlysta.

Skogspartiet där Gert-Inge hittades död.

Det visade sig att de båda ukrainarna på väg tillbaka ut ur Sverige stannat till i Stockholm. En av dem hade försökt ta ut pengar på Gert-Inges bankkort. Han fångades av bankomatens kamera när han tre gånger försökte få ut 600 kronor.

Och obduktionen visade att Gert-Inge utsatts för kraftigt våld. Han hade fått brott i ansiktets ben, brott på bröstbenet och på revbenen. Han hade fått armar och ben bundna och tejpade, liksom halsen och ögonen. Rättsläkarna har inte kunnat fastställa om Gert-Inge fortfarande levde när han lämnades i skogen.

En av de misstänkta greps i augusti i Tyskland, den andre mannen greps i Polen den 4 december.

Skyller på varandra

De båda skyller delvis på varandra.

– De vidgår vissa faktiska omständigheter, men de förnekar brott, säger Gunilla Öhlin till TT.

De medger exempelvis att de åkt i Gert-Inges bil, och en av dem berättar hur han sett en man ligga bunden i baksätet men sedan inte gjort något mer.

Åklagaren uppger att männen tidigare är dömda för våldsbrott och bilrelaterade brott i Ukraina. Bilen har inte återfunnits.

I samma trakter, runt Malå försvann 80-årige Olle i somras. De två bedöms enligt åklagaren inte ha med saken att göra.

Rättegången mot dem inleds 20 maj.