Apan som tar curlandet till en helt ny nivå

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-05-21

Mammorna till unga dvärgschimpanser gör allt för att deras söner ska få para sig. På så sätt tredubblas sannolikheten för att de ska få barnbarn.

Mammor till unga dvärgschimpanser gör allt för att deras söner ska lyckas och ser handgripligen till att deras söner får para sig. På så sätt tredubblas sannolikheten för att de ska få barnbarn. Döttrarna, däremot, lämnas mer eller mindre vind för våg.

Att man som förälder tar hand om sina barn och försöker maximera deras chanser här i livet är inget konstigt. Även i djurvärlden finns sådana beteenden, framför allt bland sociala arter. Frågan är dock om inte en av våra närmaste genetiska släktingar, dvärgschimpansen, som även kallas för bonobo, tar detta "curlande" till en helt ny nivå. För bland dem verkar mammorna göra precis allt för att deras söner ska lyckas sexuellt och för att de själva, på så sätt, ska få så många barnbarn som möjligt.

– Detta är första gången vi kan visa på den påverkan som en mammas närvaro har på ett mycket viktigt duglighetsdrag hos hannarna, som är deras fertilitet, säger Martin Surbeck, primatolog vid Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie i Leipzig, Tyskland, till Current Biology där studien presenteras.

Tillsammans med kollegor har han studerat vilda populationer av dvärgschimpanser i Kongo-Kinshasa, såväl som vilda populationer av vanliga schimpanser i Elfenbenskusten, Tanzania och Uganda.

Krokben för andra

Visserligen hjälpte mammorna hos både dvärgschimpanser och schimpanser deras söner vid konflikter med andra hannar, men dvärgschimpanser gick längre än så. För bland dem "presenterar" även mammorna sina söner inför fruktsamma honor och skyddar deras parningsförsök, samtidigt som de försöker lägga krokben för andras genom att störa deras försök att föra sina gener vidare.

Detta beteende ökar sannolikheten att det blir barnbarn med en faktor tre.

– Vi blev förvånade över vilken stor och direkt påverkan mammorna har på hur många barnbarn de får, säger Martin Surbeck.

På så sätt, skriver forskarna, ökar honorna sin reproduktiva framgång utan att behöva investera i fler egna barn.

Döttrar lämnas i sticket

Dvärgschimpanser lever i ett matriarkat där det alltså är honorna som har det dominerande inflytande över gruppen, till skillnad från vanliga schimpanser där det främst är hannarna som styr.

Den sociala hierarkin bland dvärgschimpanser är strikt och även här såg forskarna exempel på att mammorna griper in för att hjälpa deras söner att göra "social karriär", exempelvis genom att se till att de får tillgång till de bästa platserna, något som i slutändan även gynnade deras möjligheter att lyckas sexuellt.

Döttrar till dvärgschimpanser, däremot, får inte alls samma uppmärksamhet. En förklaring kan vara att bland dvärgschimpanser så lämnar döttrarna gruppen när de blir könsmogna. De ger sig ut på vandring på jakt efter en ny grupp som de kan leva med.

– Bland de få döttrar som stannar i gruppen, vilket det inte finns många exempel på, ser vi inte att de får någon hjälp av mamman, säger Martin Surbeck.