Dubbla smällarna inför ödesdagen: ”Förändrat läge”

Publicerad 2022-01-26

Boris Johnson har fångats på bild med vinflaskor under de fester som granskas i den explosiva rapporten.

Dessutom inleder polisen en utredning som kan få fler vittnen att våga träda fram.

– Det förändrar läget, säger en källa till The Guardian.

Premiärministern åkte på dubbla smällar bara timmar innan utredningen som kan avgöra hans politiska framtid väntas bli klar.

Efter en förvirrande dag med olika besked kring Sue Grays rapport uppgav flera brittiska tidningar och tv-kanaler att den sannolikt landar på Boris Johnsons bord redan under onsdagen.

Sky News uppgav under tisdagskvällen att utredarna som granskat de dussintal tillfällen där brott mot lockdownreglerna kan ha begåtts i regeringskansliet även fått ta del av bildmaterial.

Storbritanniens hårt pressade premiärminister Boris Johnson lämnar parlamentet i London efter förra veckans frågestund.

Syns med vinflaskor

Bilderna ska visa Boris Johnson och flera av hans medarbetare sitta nära varandra med synliga vinflaskor.

De ska ha tagits under den period då britterna levde under strikt lockdown och inte fick umgås socialt med personer utanför den egna familjen inomhus.

Johnson själv har hela tiden uppgett att han inte medvetet brutit mot lagen vid något tillfälle. Han har dock bett om ursäkt i parlamentet för att han medverkade vid en ”ta med din egen sprit”-fest i Downing Streets trädgård med förklaringen att han trodde att det var ett arbetsmöte.

Enligt ITV är Sue Gray redo att när som helst skicka över rapporten till premiärministern. Det är upp till honom att avgöra hur mycket av innehållet som blir offentligt.

Men många bedömare menar att det vore politiskt omöjligt för honom att försöka mörka delar av det hon och hennes utredningsstyrka kommit fram till.

Staben ska redan ha börjat förebereda för att kommentera och krishantera den explosiva rapporten under onsdagen.

Spår en ”machetevecka”

Under tisdagen höll Boris Johnson krismöten med ett stort antal konservativa parlamentsledamöter som tros kunna vända sig mot honom och rösta för en misstroendeförklaring.

Dessutom har ett trettiotal ledamöter som är lojala med premiärministern träffats under tisdagskvällen för att lägga upp strategin när rapporten landar i offentligheten, uppger ITV.

Källor inifrån mötet menar att lojalisterna ska försöka övertyga sina kritiska parlamentskollegor att sluta upp bakom premiärministern så partiet kan fokusera på andra viktiga frågor.

Men enligt ITV:s källor inser även de mest lojala till Boris Johnson att det kommer krävas en lång, svår kamp för premiärministern att återfå partiets, väljarnas och folkets förtroende.

– Det krävs inte bara de långa knivarnas natt, snarare en machetevecka, säger en parlamentsledamot till ITV.

Beskeden kom efter en tumultartad dag i London.

Boris Johnsons ”partygate” är den stora snackisen i Storbritannien just nu. Många har upprörts av att premiärministern själv inte respekterat de hårda lockdown-regler som begränsat livet för alla andra under pandemin.

Polisen inleder utredning

Polisen meddelade oväntat under tisdagen att man startat en utredning kring de möjliga brott mot covidreglerna som begåtts i 10 Downing Street av premiärministern och hans medarbetare.

Det fick regeringen att antyda att publiceringen av rapporten kanske måste fördröjas för att inte störa polisens arbete.

Men eftersom det misstänkta brottet sannolikt innebär böter och ett strafföreläggande, och alltså inte en längre utredning som kan sluta i domstol, verkar vägen ligga öppen för Sue Gray att leverera den ödesmättade rapporten som kan bli slutet för Boris Johnsons tid vid makten.

Britterna surar över avslöjandena om premiärministerns festande under de perioder när resten av befolkningen varit i lockdown. Under tisdagen demonstrerades bland annat vid Parliament Square i London.

Enligt The Guardian tyder polisens besked om att man inleder utredning på att man hittat uppgifter i Sue Grays utredning som kan vara brott mot lockdownreglerna.

– Jag ser inga hinder mot att vi får in de bevis som är nödvändiga, proportionella och rimliga för att vi ska komma till rätt beslut, sa poliskommissionären Cressida Dick under en presskonferens.

Och polisens utredning, där man både väntas ta del av Grays utredning och samla in eget material, kan bli en ytterligare smäll för Boris Johnson.

Kan våga berätta allt

Flera källor inifrån toppskiktet i Torypartiet menar att medarbetare kan lämna över bevismaterial till polisen som de inte velat dela med sig till Sue Grays civila utredning.

– Folk som inte berättat hela sanningen för Sue Gray kommer inte hålla tillbaka till polisen, säger en källa till The Guardian.

Många uppges vara oroliga för sina politiska karriärer eftersom allt material som lämnas över till Sue Gray kan hamna i Boris Johnsons händer.

– Det finns en politisk verklighet att ta hänsyn till i utredningen – beroende på om du tror att premiärministern kan överleva. Många lär vara oroliga för att han blir skadad men inte avsatt, säger en annan källa nära både regeringskansliet och Sue Grays utredning till The Guardian.

Eftersom polisutredningen på sin höjd sannolikt slutar med ett strafföreläggande kommer inte uppgifter som överlämnas av medarbetare hamna hos Boris Johnson.

– Allt hamnar i nytt läge, säger en källa till The Guardian.

En premiärminister under hård press – fotad under sin morgonrunda med hunden i London i måndags.