Gravid nekad inresa – ringde upp talibanerna

TT-AFP

Publicerad 2022-01-30

På grund av Nya Zeelands strikta covidregler fick Charlotte Bellis nej på sin ansökan om att resa in i sitt hemland. Arkivbild.

En nyzeeländsk gravid kvinna stoppades från att komma in i sitt hemland på grund av strikta covidregler. Hon valde då att söka hjälp från ett minst sagt otippat håll.

Journalisten Charlotte Bellis fick reda på att hon var gravid när hon befann sig i Qatar. Där är det olagligt för en kvinna att vara gravid och samtidigt ogift.

Bellis höll graviditeten hemlig och bestämde sig för att snabbt försöka återvända hem till Nya Zeeland – men hem kom hon inte.

Under pandemin har Nya Zeeland haft strikta regler för inresande och Charlotte Bellis ansågs inte ha skäl nog att resa in i landet. Bellis, som tidigare arbetat för nyhetskanalen Al Jazeera i Afghanistan, ringde då upp en högt uppsatt person inom talibanrörelsen och fick höra att hon kunde få föda sitt barn där.

– När jag behöver hjälp så säger Nya Zeelands regering att jag inte är välkommen hit, säger hon i en intervju med tidningen New Zealand Herald och fortsätter:

– När talibanerna erbjuder en gravid, ogift kvinna en fristad så vet du att situationen är helt sjuk.

Bellis har under sitt arbete som journalist ställt frågor till talibanerna om hur de ska säkerställa kvinnors och flickors rättigheter i landet. Hon uppger att det är ”ironiskt” att hon nu behöver ställa samma fråga till sin egen regering.

Efter att fallet uppmärksammades har Bellis kontaktats av tjänstemän i Nya Zeeland som uppger att hennes ansökan, som tidigare fått avslag, behandlas på nytt.

Följ ämnen i artikeln