Klockan klämtar för klimatet – sista dagen av COP26

Publicerad 2021-11-12

Klimatmötet COP26 avslutas i kväll men de nästan 200 länderna är långt ifrån överens.

Löften om att stoppa kolanvändning tonas ned i det senaste utkastet till slutavtal.

– De åtaganden som presenterats här är uppmuntrande, men långt ifrån tillräckliga, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Under slutspurten för klimatmötet COP26 återstår fortfarande tuffa förhandlingar. I ett sista försök att hålla hoppet om 1,5-graders målet vid liv ska representanter från nästan 200 länder slå sig ned vid förhandlingsbordet en sista vända.

Dessa 200 länder ska komma överens om svåra frågor kring kol, utsläpp och ekonomi. Samtidigt visar ny forskning att även om förhandlingarna lyckas blir effekterna små.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Kolet en knäckfråga

Förbränningen av kol har fått stor uppmärksamhet och många hade hoppats på löften kring en total utfasning. Kolet verkar dock överleva ännu ett klimattoppmöte.

Det senaste utkastet till slutavtal publicerades på fredagsmorgonen. Där uppmanas länder att ”accelerera utfasningen av orenad kolkraft och ineffektiva subventioner på fossila bränslen”, rapporterar AP.

Under slutspurten för klimatmötet COP26 återstår fortfarande tuffa förhandlingar.

Det är en tydlig förändring från det utkast som publicerades under onsdagen. Då löd den hårdare uppmaningen till länderna: Accelererar utfasningen av kolkraft och subventioner på fossila bränslen. Bakom den förändrade texten står länder som Saudiarabien, Indien och Ryssland – som alla har uttryckt oror kring utfasningen av kolet.

FN:s generalsekreterare är en av flera kritiker som nu uppmanar alla länder att ta sitt ansvar i klimatfrågan.

– De åtaganden som presenterats här i Glasgow är uppmuntrande, men långt ifrån tillräckliga, säger Antonio Guterres.

Klimataktivister tågar genom Glasgows gator.

Stora förhandlingar – små effekter

Ny forskning visar också att klimatförhandlingarna vid COP26 kommer att ha små faktiska effekter. Om de tuffa förhandlingarna går väl – och länderna som ger klimatlöften faktiskt lever upp till dem – är vi bara 9 procent närmare att nå 1,5-graders målet.

– Det är ingen överraskning att effekterna av de globala initiativen vid COP26 är små. Initiativen är utformade för de länder som inte omedelbart vill skriva under, så att de känner en ökad press att faktiskt göra det. I det långa loppet innebär det att flera länder går med, säger Niklas Höhne, NewClimate Institute till The Guardian.

Forskningen utgår från att länderna som ger löften lever upp till dem. Vilket ytterst få länder lyckats med under de nära tre decennium som COP-mötena genomförts.