Centerpartiets krav på SD-toppen: Bör lämna sina uppdrag

Publicerad 2022-06-14

När SD-toppen Cecilia Bladh in Zito renoverade sitt hus betalades det svarta ersättningar – det hävdar fyra av varandra oberoende källor för Aftonbladet.

Nu menar C i Hörby att förtroendet är skadat.

– Centerpartiet anser att Kommunalrådet bör lämna sina uppdrag med omedelbar verkan tills saken är helt utredd.

Sverigedemokraten Cecilia Bladh in Zito är kommunstyrelsens ordförande i Hörby och ett av partiets affischnamn inför valet i höst.

Aftonbladets granskande program 200 sekunder kunde i går avslöja att flera personer vittnar om hur stora summor betalades svart, bland annat till utländsk arbetskraft, när Bladh in Zito renoverade sin fastighet åren innan hon hon blev kommunstyrelsens ordförande.

Trots att Aftonbladet sökt kommun-toppen i månader, har hon vägrat ställa upp på en intervju. I stället hänvisar hon frågorna till mejl, som hon sen inte besvarar.

Avslöjandet har väckt starka reaktioner.

– Jag kan ju inte se hur man ska kunna ha förtroende för en politiker som medvetet lurar samhället på skattepengar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Nu menar Centerpartiet i Hörby att förtroendet för Bladh in Zito är skadat och att hon bör lämna sina uppdrag i väntan på en utredning.
Patrik Karlsson hos Centerpartiet i Hörby skickar partiets gemensamma svar:

– Det är klart att en sån här händelse allvarligt skadar förtroendet för den inblandade. Centerpartiet anser att kommunalrådet bör lämna sina uppdrag med omedelbar verkan tills saken är helt utredd. Att vara politiker är trots allt ett förtroendeuppdrag och invånarna måste veta att de kan lita på oss politiker.

Patrik Karlsson, Centerpartiet i Hörby.

Kommer du själv att agera med anledning av uppgifterna?

– Vi inväntar vad utredningen kommer fram till innan vi tar ställning till om vi eventuellt ska rikta en misstroendeförklaring.
Även Hörbyliberalernas fullmäktigegrupp tycker att SD-toppen bör lämna sitt uppdrag ”om de uppgifter som lämnats är riktiga”.

Bladh in Zito förnekar i ett mejl att hon visste något om några ”oegentligheter”, och uppger även att hon aldrig skulle ”godkänna något sådant”.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD).

Richard Jomshof, SD:s partisekreterare, kommenterar granskningen i ett mejl:
– Jag har pratat med Cecilia och hon nekar till anklagelserna. Hon menar att det är hennes ex-man som ansvarat för projektet och har för mig redovisat uppgifter som styrker detta. I samråd med sin advokat överväger hon att vidta rättsliga åtgärder.
Jomshof fortsätter:

– Jag har förtroende för att det Cecilia intygar är sant och anser att hon är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad.
På frågan om uppgifternas beskaffenhet:

– Med hänsyn till en eventuell rättslig process kan vi i nuläget inte delge uppgifterna till media. När ärendet är utrett kommer dessa framgå med all önskvärd tydlighet.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!