Svensk oenighet om antirasism i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-11-10

Svenska ledamoten Evin Incir (S) fick igenom sin resolution om arbetet mot rasism i EU – men utan stöd från M, KD och SD. Arkivfoto.

EU måste ta tag i den strukturella rasismen, manar EU-parlamentet i en ny resolution.

De svenska ledamöterna är dock oeniga – och S anklagar regeringspartierna M och KD för att vika sig för SD.

Trams, tycker Moderaterna.

Torsdagens resolution uppmanar EU att utveckla en ”robust, inkluderande, heltäckande och mångsidig inställning för att effektivt bekämpa alla former av rasism och diskriminering”.

Bland annat vill man se EU-kommissionen agera mot medlemsländer som inte anses göra tillräckligt och att EU-länderna ska börja med särskilda ministermöten för jämställdhetsfrågor.

Arbetet med resolutionen har letts av svenska ledamoten Evin Incir (S).

– Rasismen är ett hot mot vår europeiska demokrati och bryter mot mänskliga rättigheter. Rasism och diskriminering dödar, sade hon i debatten i parlamentet i Bryssel inför omröstningen.

Nedlagda röster

Den text som förhandlats fram stöddes av majoriteten av alla de tre stora partigrupperna: socialdemokratiska S&D, konservativa EPP och liberala RE. De svenska ledamöterna i EPP – från M och KD – valde dock att lägga ner sina röster.

– EU behöver stärka arbetet, men i den här rapporten fanns det en hel del formuleringar om EU:s migrationspolitik och hur man kan arbeta med olika verktyg i brottsbekämpningen som vi tyckte var olyckliga så därför valde vi att avstå, förklarar Tomas Tobé (M) för TT.

”Viker sig för SD”

Det får dock S att fräsa ordentligt.

”Att Sverigedemokraterna röstade emot är inte förvånande, det ligger i deras högerextrema DNA. Men att Moderaterna och Kristdemokraterna la ner sina röster och på så vis viker sig för SD i en tid av ökad rasism och diskriminering är verkligen skrämmande, anmärkningsvärt och beklagligt”, skriver Incir i ett uttalande.

Fast Tobé fräser tillbaka.

– Det är fullkomligt trams. De känner mycket väl till att vi har lagt fram förslag till den här rapporten om att förstärka arbetet mot antisemitism – förslag som inte fanns med över huvud taget i den socialdemokratiska rapportörens ursprungliga förslag. Nu har vi fått med dem och det tycker jag är positivt, men det finns också andra olyckliga formuleringar och därför valde vi att avstå, säger Tobé.