”Gåfotboll som fysisk aktivitet på recept”

Studier: Nya motionsformen för äldre gör dem lyckligare

Publicerad 2022-10-18

Gå med en fotboll.

Det får seniorer att må mycket bättre – både fysiskt och psykiskt.

Nyligen visade två studier att socialt umgänge, en känsla av sammanhang och motion är ett vinnande koncept, även för 55-plus. Gåfotboll kan få fler att träna långt upp i åldrarna.

I studien som gjorts i samarbete mellan GIH, Göteborgs universitet och Svenska fotbollförbundet ingick 40 manliga och 25 kvinnliga gåfotbollsspelare från Enskede IK, IFK Viksjö och IF Elfsborg. Det handlade både om fälttester och laboratorietester där man mätte styrka, kondition, balans och hoppförmåga, dessutom en enkät om gåfotboll, levnadsvanor och hälsa.

De aktiva hade bättre kondition, gripstyrka, balans, benstyrka och hoppförmåga än normalbefolkningen.

– Gåfotboll motsvarar ungefär vad som ofta brukar avses när patienter föreskrivs Fysisk aktivitet på recept, FaR, i syfte att förebygga och behandla sjukdomar, säger Mats Börjesson, professor på Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Enligt studien av Inger Eliasson, docent i pedagogik vid Umeå universitet, upplever många äldre att gåfotbollen har gjort dem lyckligare och mindre ensamma. Hon har intervjuat 15 gåfotbollsspelare, män och kvinnor 67–76 år, samt åtta representanter för olika idrottsföreningar.

– Gåfotbollen har förändrat de egna perspektiven på vad de är kapabla att göra, säger Inger Eliasson.