Ann Linde om svensk krigsfånge: ”Regeringen har arbetat intensivt”

Publicerad 2022-09-21

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) blixtkallade i kväll till en presskonferens i New York.

Detta med anledning av att en svenske krigsfånge i Ukraina släppts av Ryssland.

– Han är nu på väg hem till Sverige, meddelade Linde.

Följ ämnen
Ukraina

Totalt ska tio fångar ha släppts i en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina, som ägde rum i Saudiarabiens huvudstad Riyadh idag.
Bland de frisläppta finns amerikanska, brittiska, svenska, kroatiska och marockanska medborgare.
Under onsdagen bekräftade utrikesminister Ann Linde för Aftonbladet att svensken släppts fri.
– Nu är den här fångutväxlingen lyckligen genomförd och svensken på väg hem. Det välkomnar vi.

Ann Linde bekräftar för pressen i New York.

Tackar saudisk prins

Bakom kulisserna har regeringen har arbetat intensivt med ärendet, enligt Linde.
De senaste månaderna har hon tagit upp fallet upprepade gånger med Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, och han lär ha varit personligt engagerad.
Tidigt under onsdagsmorgonen ringde Ann Linde till sin saudiske kollega för att tacka å Sveriges vägnar, eftersom han är nyckelpersonen som medlat med Ryssland.
– Vi är djupt tacksamma för för Ukrainas engagemang och hjälp, och riktar också ett varmt tack till Saudiarabien och kronprinsen som möjliggjort utväxlingen, sa Ann Linde på plats i New York där hon deltar i FN:s högnivåmöte.

Dagens hjälte? Saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ska ha hjälpt till med frisläppandet.

Fördömer ryska processerna

Utrikesminister Linde understyrker att den ryska ”rättsprocessen” i Donetsk har saknat legitimitet och fördömer den. Svensken borde haft rätt till krigsfångestatus, och därför inte straffas i konflikten, betonar hon.

Till Aftonbladet säger utrikesministern att hon ännu inte kommunicerat direkt med 47-åringen. Hon känner dock stor lättnad över beskedet att han släppts fri.

– Vi har många svåra konsulära fall, det är något av det svåraste man kan jobba med som utrikesminister. När man någon gång kan meddela att ”den här gången har det gått bra” så är det naturligtvis mycket positivt.

Fem brittiska, en marockansk, en svensk, en kroat och två amerikanska krigsfångar har släppts av Ryssland. Här syns de på King Khalid International Airport i Riyadh, Saudiarabien.

Riskerade dödsstraff

Den svenske fången är en 47-årig man som stod åtalad för deltagande i strid i egenskap av legosoldat och riskerade dödsstraff i rättegången som skulle fortsätta i början av oktober.
Mannen frihetsberövades av ryska styrkor i maj och greps efter att ha stridit tillsammans med ukrainska soldater i slaget om stålverket Azovstal i Mariupol i östra Ukraina.