”Massflykt av ryska krigsfartyg undan ukrainsk attack”

Publicerad 2023-01-14

Mer än tio ryska krigsfartyg och ubåtar har lämnat Novorossijsk i Svarta havet.

Brittiska försvarsministeriet hävdar att de flyr från en ukrainsk attack:

– Det rör sig sannolikt om en flottrockad som ett svar på ett specifikt hot mot Novorossijsk, skriver brittiska försvarsministeriet på Twtter.

Följ ämnen
Ukraina

I onsdags lämnade minst tio krigsfartyg i den ryska Svarta havsflottan hamnen i Novorossijsk, rapporterade brittiska försvarsministeriet i sin dagliga uppdatering på lördagsmorgonen.

”Med tanke på vilka och hur många fartyg som gick ut till havs samtidigt så rör det sig sannolikt om en flottrockad som ett svar på ett specifikt hot mot Novorossijsk som Ryssland tror sig ha identifierat”, skriver försvarsministeriet.

Sjöfartstidningen Naval News illustration av fartygsförflyttningen i onsdags.

”Fåtal stannade kvar”

Störst av fartygen som lämnade hamnen var Pjotr Morgunov, ett 135 meter långt landstigningsfartyg. Dessutom lämnade tre ubåtar tillhöriga Kilo-klassen hamnen, enligt sjöfartstidningen Naval News.

”Bara ett fåtal krigsfartyg och transportfartyg stannade kvar i hamnen. Så tom har den militära hamnen i Novorossijsk sannolikt inte varit på flera månader”, skriver tidningen.

Naval News beskriver händelsen som ett ”massuttåg” och konstaterar att det är mycket ovanligt att så många fartyg går ut i Svarta Havet samtidigt.

Ryskt krigsfartyg i Novorossijsks hamn på en bild från 2005.

Låst av inbillade och verkliga hot

Det är mycket osannolikt att fartygsrörelserna beror på att den ryska Svarta havsflottan förbereder en attack från havet mot Ukraina, enligt brittiska försvarsministeriet. Tvärtom är den ryska flottstyrkan i Svarta Havet sedan länge låst av inbillade eller verkliga hot från Ukraina:

”De fortsätter att prioritera skyddet av sina fartyg framför offensiva operationer”, skriver brittiska försvarsministeriet.

Den oftare omskrivna flottbasen i Sevastopol ligger på den av Ryssland olagligt annekterade Krim-halvön. Flottbasen i Sevastopol utsattes för en omfattande ukrainsk drönarattack den 29 oktober.

Men även Novorossijsk, som ligger 30 mil öster om Sevastopol, utsattes för en mindre drönarattack den 18 november, som orsakade mindre skador.

I april 2022 sänkte den ukrainska armén Rysslands viktigaste fartyg i Svarta havet, flaggskeppet Moskva, i en robotattack.