Våldsutsatt kvinna fick inte anmäla – polisen öppnade klockan 12

Polisen: Måste täppa till hålet

Publicerad 2023-03-28

Kvinnan ville göra en polisanmälan om grov kvinnofridskränkning.

En våldsutsatt kvinna ville polisanmäla ett brott på stationen i Uppsala.

Men på plats fick hon vända i dörren – anmälan var bara öppen 12–16.

– Detta är jätteallvarligt för våldsutsatta kvinnor, säger Susann Stambolidou Tellebo på kvinnojouren i Uppsala som nu polisanmält polisen.

Det var i mitten av mars som en kvinna tillsammans med personal från kvinnojouren kom in till polisstationen i Uppsala.

Kvinnan, som under en längre tid varit utsatt för våld, ville göra en polisanmälan om grov kvinnofridskränkning.

Men väl på plats fick kvinnan vända i dörren.

Anledningen? Klockan var 09.30 och anmälningstiden var mellan klockan 12 och 16.

Polisanmält polisen

Händelsen har fått kvinnojouren i Uppsala att både polisanmäla och JO-anmäla polisen i Uppsala.

Verksamhetschefen Susann Stambolidou Tellebo säger att situationen är under all kritik och att det inte får gå till på det här sättet.

Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef på kvinnojouren i Uppsala.

– Vi har kontakt med hundratals kvinnor varje år. Av dessa är det en handfull som vågar anmäla vad de varit med om. Så du förstår hur få det handlar om då.

– Vi uppmanar alltid kvinnorna att anmäla men de flesta säger nej. Men den här kvinnan sa ja. Men väl på plats tog de inte emot anmälan. Detta är Sveriges fjärde största stad och vi tar inte emot kvinnor när de väl kommer. Det är chockerande.

Susann Stambolidou Tellebo betonar att de som trots allt väljer att anmäla ofta laddar jättemycket innan de väl bestämmer sig för att gå till en polisstation.

– Det handlar både om att våga göra det men också att ha möjlighet att ta sig dit. Att hon kan komma ifrån det hon är utsatt för. Om vi ska hårddra det så kan detta innebära liv och död. Sådana här saker är färskvara och man måste passa på medan kvinnorna vill och är motiverade och då måste vi som samhälle finnas där.

– Dessutom kan du inte anmäla den här typen av brott på webben, och alla som någon gång ringt 114 14 vet hur lång tid det tar att komma fram där.

Polishuset i Uppsala.

”Rimmar illa”

Hon menar att polisen har begått tjänstefel och att de därför väljer att anmäla.

– Polisen är skyldiga enligt lag att ta upp anmälningar. Det förvånar mig att det går till så här. Så sent som i julas ville man inleda ett särskilt arbete kring den här typen av brott, och detta är prioriterade frågor även hos regeringen.

– Men det rimmar illa med den här typen av bemötande.

Susann Stambolidou Tellebo säger att kvinnojouren i Uppsala under tisdagen kommer att gå ut i sina sociala medier och uppmana landets övriga kvinnojourer att se över hur anmälningsmöjligheterna ser ut i deras kommuner.

– Vi uppmanar dem att också anmäla om det ser likadant ut. För oavsett var i landet man befinner sig så ska polisen ha kunskap om de här frågorna och ordentligt med resurser för att kunna hantera den här typen av anmälningar då det är ett så pass stort samhällsproblem.

Polisen: Inte så det ska hanteras

Jan Håkansson är lokalpolisområdeschef i Uppsala. Han känner till att en polisanmälan har gjorts mot myndigheten, men är begränsad att tala om det specifika fallet dåd et råder förundersökningssekretess.

– Men rent generellt kan jag säga att vi måste se över vad som har hänt i det här ärendet och i så fall förhindra att det upprepas igen.

Vidare säger han att tidsangivelserna för brottsanmälningar stämmer, men att det vid allvarliga brott, som exempelvis grov kvinnofridskränkning, ska gå att anmäla ändå.

– Om det kommer in allvarliga brott som detta är så ska vi kunna hantera det ändå. Det tillhör grundrutinen. Det är därför vi måste kika på vad som hänt i det här fallet och täppa till hålet så att det inte kan hända igen. Det är vår absoluta målsättning.

Jan Håkansson vill inte föregå utredningen och spekulera i vad som kan ha gått fel i det enskilda fallet men konstaterar att det blivit fel.

– Det är inte så här det ska hanteras när det handlar om den här digniteten av brott.

Så om någon kommer in imorgon bitti och vill anmäla ett liknande brott så går det?

– Jag har redan tagit upp frågan med min personal, men vi måste som sagt se vad utredningen kommer fram till så vi de facto vet vad som har gått fel i det här fallet. Men ja, man kan känna sig trygg som brottsoffer med att man ska kunna anmäla.

Följ ämnen i artikeln