Poliser i jättebråk om chefens resa: ”Läcker till GW”

Uppdaterad 2022-12-19 | Publicerad 2022-12-15

Rickard Finndahl i samband med en presskonferens i Vetlanda.

Ett storbråk inom polisen skakar utredningen kring mordet på Tove, 21.

Rickard Finndahl, chef för grova brott i området, bjöds in till jaktresa hos Leif GW Persson, skriver Vetlanda-Posten.

Nu anklagas han för att ha läckt hemliga uppgifter till TV4-profilen.

– Det är fullkomligt grundlöst, säger en upprörd Leif GW Persson till Aftonbladet.

Bland poliserna som utreder mordet på Tove, 21, i Vetlanda sprids en fejkad upplaga av Aftonbladet där Rickard Finndahl, chef för grova brott och biträdande utredningsledare i fallet, beskrivs i mindre smickrande ordalag, uppger P4 Jönköping.

Bakgrunden är att polischefen nyligen ska ha varit på jakt tillsammans ett antal kända personer på godset Älghammar i Södermanland – inbjuden av Leif GW Persson.

”Äter gåslever”

Detta avslöjade Vetlanda-Posten under onsdagen. Leif GW Persson säger till Aftonbladet att Finndahl var en av flera inbjudna till gården för att jaga.

– Jag vet att han jagar och då sa jag att om han ville så fick han gärna komma upp, säger han och tillägger att flera andra poliser som han känner var inbjudna.

Flera poliser knutna till utredningen ska enligt P4 Jönköping vara rasande över uppgifterna om jakten.

”De är oroliga för att chefen läcker information som kan skada utredningen”, uppger P4 Jönköping.

I den fejkade Aftonbladet kan man bland annat läsa om hur Finndahl dricker dyra årgångsviner och äter gåslever i utbyte mot hemliga uppgifter ur utredningen kring mordet på Tove.

”Polischefen åkte till Gnesta i vad som beskrivs vara ett tjänsteärende i syfte att få biträde av Leif GW Persson i ett mycket uppmärksammat fall. Tjänsteresan slutade dock i allt annat än informationsinhämtning och polischefen misstänks nu för grovt tjänstefel och mutbrott. Sekretessbelagd information byttes mot GW:s årgångsvin”, heter det bland annat i en fejkad artikel.

Leif GW Persson.

Fejkad bild där chefen skakar galler

Finndahl ses också skaka galler på Kumlaanstalten i ett bildmontage.

Ilskan kommer av att GW Persson upprepade gånger har kommenterat fallet i media, främst då i TV4.

Leif GW Persson kallar påståendena i fejkartikeln för ”fullkomligt grundlösa”.

– Det har han jävlar i mig inte gjort! Jag tar mycket illa vid mig av att höra sådant. Jag är mycket noggrann med sånt. Jag bjöd honom till jakten, vi pratade om det och inte vår yrkestillvaro.

GW säger att han dessutom bett de andra som var inbjudna till jakten att inte ta upp fallet med honom.

– Jag sa åt de andra som var med att jag inte ville ha en massa frågor till honom om det ärendet.

Störs av omständigheter i fallet

Polischef Finndahl säger till Vetlanda-Posten att han inte kommenterar vad han gör på fritiden eller vilka han umgås med.

Två unga, tidigare ostraffade kvinnor, sitter för närvarande häktade misstänkta för mordet. Kvinnorna har nekat till brott sedan de greps den 17 oktober, dagen efter att Tove anmäldes som försvunnen.

21-åringen hittades död den 2 november.

I sina kommentarer om mordet har GW Persson bland annat sagt följande:

– Det som stör mig lite är att du ska inte ha två kvinnliga gärningsmän i ett sånt här ärende. De ska inte vara ostraffade. Det har förvisso hänt att kvinnor har tagit kål på kvinnor under liknande omständigheter, men då har de haft ett gediget straffregister, både offer och gärningsperson. Men de här sticker ut, sa han i TV4:s Nyhetsmorgon i slutet av november.

– Det andra som stör mig är att de nekar. De förnekar inblandning i det här trots att de suttit i finkan i månader och det är ovanligt.

Håkan Boberg, chef för polisområde Jönköping, säger till Smålands-Tidningen att han ser allvarligt på att Finndahl valde att tacka ja till resan i det här läget.

Ärendet har nu lämnats över till Särskilda åklagarkammaren som ska titta på det och bedöma om agerandet har riskerat att skada förtroendet för Polismyndigheten.

Aftonbladet har sökt Rickard Finndahl utan framgång.