Nytt svenskt snabbtest för covid-19

TT

Publicerad 2020-09-26

Ett snabbare coronatest finns snart tillgängligt. Arkivbild.

Svenska forskare har tagit fram ett snabbtest för att upptäcka om någon är smittad av coronaviruset. Testet kan ge svar redan inom 2,5 timmar och är billigare och enklare än tidigare tester, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Eftersom metoden är både enklare och billigare, så skulle man kunna sätta upp covid-19-tester under mycket enklare förutsättningar, och det skulle också vara väldigt passande för återkommande test, säger Björn Reinius, forskningsledare vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet, till Ekot.

Testet var klart redan i april men har nu granskats och publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications. Det nya testet kan hoppa över steg i de vanliga PCR-testerna, något som enligt Björn Reinius minskar logistiken och därmed tidsåtgången.

Dessutom är testet inte beroende av dyra så kallade reagenskit, som snabbt blev en bristvara i våras.

Testmetodens tillförlitlighet har utvärderats och jämförts med runt 600 prover som tagits genom traditionell diagnostik.

– I den jämförelsen var samstämmigheten mellan vår och den metoden 98 procent, om man slår samman positiva och negativa resultat, säger Björn Reinius till Ekot.

Den nya testmetoden är enligt Björn Reinius nödvändig för att uppfylla det behov av bred testning som krävs under en pandemi.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln