17 döda i trafiken i augusti – färre än i fjol

TT

Uppdaterad 2020-09-16 | Publicerad 2020-09-15

Antalet trafikdödade i Sverige var åtta personer färre i augusti jämfört med augusti i fjol. Arkivbild.

Antalet trafikdödade i Sverige sjunker.

I augusti omkom 17 personer i trafiken. Det är åtta färre jämfört med motsvarande månad förra året.

När statistiken för juli kom för en månad sedan konstaterade Transportstyrelsen att "antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år är det lägsta i modern tid".

Den trenden håller i sig när de preliminära siffrorna för augusti nu presenterats. Under månaden omkom 17 personer. Det går att jämföra med augusti 2019, då 25 personer omkom i trafiken.

Trafikmängden var under augusti i år nästan tillbaka på samma nivåer som innan reserestriktionerna på grund av coronapandemin infördes.

– Samtidigt minskar antalet omkomna, det är svårt att tolka just nu, säger Khabat Amin, statistiker vid Transportstyrelsen.

Av de som omkom i augusti färdades åtta i personbil, fyra på motorcykel och två på cykel. Tre tillhörde gruppen övriga trafikanter, dit bland annat fyrhjulingar och ryttare räknas.

Om olycksutvecklingen håller i sig bedömer Transportstyrelsen att det finns goda möjligheter att uppnå etappmålet om högst 220 omkomna i år.

De senaste tolv månaderna, september 2019 – augusti 2020, har 196 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna omkom 273 personer.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel siffror på antal omkomna, samt skillnaden i antal omkomna i augusti i år jämfört med tidigare år.

Följ ämnen i artikeln