Nyheter

EU om vaccinpatent: Ingen magisk lösning

Av: 

TT

NYHETER

EU håller dörren öppen för att lyfta vaccinpatenten under coronapandemin. Men skepsisen är stor.

– Ingen magisk lösning, säger rådsordförande Charles Michel vid EU-toppmötet i Porto.

Sedan USA öppnat för att lyfta patentskyddet för covid-19-vaccin har allt fler röster hörts för att även EU borde ansluta sig till samma linje.

Fast här är skepsisen betydligt större.

– Det finns olika åsikter om det här. Vi är fast beslutna att stödja alla ansträngningar som kan öka produktionen och distributionen av vaccin. Men många av oss tror inte att det här är någon magisk lösning, säger rådsordförande Michel på presskonferensen efter veckans EU-toppmöte.

Tar lång tid?

EU-skepsisen bygger bland annat på att det antas ta lång tid innan en patentlyftning verkligen skulle ge resultat, då vaccinproduktionen inte kan ordnas i en handvändning, även om man har tillgång till recepten.

– Det viktiga är att här och nu komma överens om vilket behov vi har av global produktion och distribution och det kan vi åstadkomma inom ramen för det befintliga, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff inne på bibliotekets barnavdelning vid möteslokalen i Porto.

TT: Är ni inte rädda för att det ska uppfattas som att EU står på de stora läkemedelsbolagens sida och är mer intresserade av vinsterna där än att hjälpa folk i tredje världen?

– Nej. Om det skulle fattas ett sådant beslut om patenten så skulle det inte hända någonting med tillgång på vaccin. Att tro att det beslutet i sig skulle förändra tillgång på vaccin är naivt, säger Löfven.

Öka exporten!

Tysklands förbundskansler Angela Merkel oroar sig dessutom för att vaccinkvaliteten ska bli sämre om patentskyddet lyfts.

EU-ledarna manar i stället till ökad export från de länder som producerar vaccin. Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar rakt ut USA att leverera mera – både vad gäller färdiga vaccin och ingredienser till vaccin.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen målar upp EU som ett föredöme.

– EU är världens apotek. Vi har producerat 400 miljoner doser varav 250 miljoner har gått på export. Vi manar andra att göra samma sak. Det är den bästa åtgärden just nu, säger von der Leyen.

EU hoppas samtidigt kunna hjälpa till med att få igång vaccinproduktionen i exempelvis Afrika.

Handel med Indien

EU-ledarnas tvådagarsmöte i Porto har främst varit fokuserat på välfärdspolitik och sociala frågor. Ett gemensamt uttalande har antagits med löften om att sträva mot ett mer "socialt Europa".

På lördagen avhandlades även relationen till Indien. Premiärminister Narendra Modi kunde inte komma till Porto på grund av coronaläget på hemmaplan, men deltog via webben.

– EU står i full solidaritet med Indien i det här kritiska läget. Vi har redan aktiverat vår hjälpmekanism och är redo att ge ytterligare stöd, lovar rådsordförande Michel.

Samtidigt har beslut tagits om att återuppta förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Indien, efter åtta år i träda.

Stefan Löfven är optimistisk.

– Vi är inte där ännu, men vi är överens om att det är en väg som vi vill gå. Det kommer naturligtvis att skapa jobb både i EU och i Indien, säger statsministern i Porto.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: