Kriminella över hela världen chattade i app som FBI låg bakom

Europol om Anom: Mest raffinerade insatsen hittills

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-08

300 olika kriminella organisationer ska ha använt den krypterade chattplattformen Anom – skapad av FBI.

Mer än 27 miljoner meddelanden har skickats.

Och polisen har sett dem alla.

– Tio mord har förhindrats i Sverige, säger Noa-chefen Linda Staaf.

Redan i går genomfördes tillslag i Sverige kopplade till insatsen som nu har presenterats av Europol.

I dag framkom vidden av operationen Trojan Shield.

Sedan 2019 har FBI och samarbetande polismyndigheter i 16 länder kunnat se all kommunikation mellan kriminella från 300 brottsorganisationer världen över.

Och de kriminella har kommunicerat på en plattform som skapats av FBI.

Ovetandes har ledande figurer inom organiserad brottslighet planerat narkotika- och vapensmuggling och beställt mord.

– De kriminella kom till oss och ville ha de här enheterna med den krypterade plattformen, säger Calvin Shivers, FBI:s representant på Europols presskonferens.

– De behövde en ny tjänst när Encrochat Sky ECC försvann.

Övervakade allt

Tjänsten erbjöds till kriminella på telefoner som spreds på den svarta marknaden av FBI. Över 12 000 konton, världen över, ska ha registrerats på Anom.

Samtidigt som FBI övervakade all kommunikation – i princip i realtid.

– De trodde de skulle vara säkra där men internationellt samarbete visar att kriminella inte är säkra någonstans, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Hon berättar också att Sverige var ett av de första länderna att ansluta till det internationella samarbetet Trojan Shield. Och att i Sverige är många av de gripna ansvariga för grov brottslighet som satt ”tredje parts” liv på spel.

– De ligger bakom de sprängningar och skjutningar som sker mitt i vardagslivet i Sverige, säger Linda Staaf.

Över 155 personer har totalt gripits i den svenska delen av Trojan Shield.

Exakt hur Anom hamnade hos de kriminella vill inte Calvin Shivers gå in på. Han vill inte heller gå in på detaljer kring hur plattformen byggdes.

Resultat av insatsen kallar han för hisnande.

Över 800 gripna

Och i siffror handlar det om över 27 miljoner meddelanden som övervakats av polis. Det har lett till att mer än 800 personer har gripits i 16 deltagande länder.

Närmare 400 miljoner kronor i olika valutor har beslagtagits. Tonvis med knark är nu i myndigheternas förvara. Det handlar om åtta ton kokain, två ton amfetamin och över 22 ton cannabis.

– Allt de pratat om är droger, våld, attacker mot varandra, oskyldiga människor som ska mördas och allt däremellan, sa den australiska federala polischefen Reece Kershaw på en presskonferens i natt, svensk tid.

– Att slå ut deras kommunikation har varit en nyckel för att störa den organiserade brottsligheten.

I Australien och Nya Zeeland ska över 200 personer ska ha gripits. Över 100 planerade mord ska också ha stoppats av polis. Linda Staaf säger att svensk polis förhindrat tio mord i insats Trojan Shield.

Den internationella insatsen har gått under namnet Trojan Shield.

Aftonbladet kunde redan i går morse att berätta att svensk polis genomförde räder runtom i landet. Under måndagsmorgonen bekräftade också Kristian Ljungberg, presstalesperson på Polisens nationella mediecenter, att insatsen är en del av ett internationellt samarbete.

– Det är en internationell insats. Vi kan inte säga så mycket mer utan hänvisar till Europol. Insatsen har skett i Europols regi. Vi jobbar regelbundet med Europol och andra länder med olika typer av operationer, sa han till Aftonbladet i går.

Insatsen beskrevs i går av Europol som ”den mest raffinerade insatsen hittills för att motverka kriminella över hela världen” och att den riktats mot ”några av världens främsta kriminella”.

– Den här operationen är en exceptionell framgång för myndigheterna i USA, Sverige, Nederländerna, Australien och Nya Zeeland, säger Europols biträdande chef Jean-Philippe Lecouffe.

PODD Operation Trojan Shield

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskolumnist och senior reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Polis.