Expertens varning om svenska IS-kvinnorna: ”Något måste göras”

Publicerad 2021-03-27

Den officiella inställningen är att svenskar som varit anslutna till terrorsekten IS inte ska hämtas hem från fånglägren.

Men Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, ser stora risker med att inte göra någonting.

– Någon form av lagföringsprocess behöver ju komma igång mot de här personerna, säger han i podden Aftonbladet Krim.

Åtta särskilda åklagare leder en handfull utredningar mot de IS-kvinnor som nyligen återvänt till Sverige efter att ha levt i IS-kalifatet.

En av dem som nu misstänks för krigsbrott är den 31-åriga ”Landskronakvinnan”, som nyligen dömdes till tre års fängelse för ha tagit med sig sin tvåårige son till Syrien.

Åklagaren Reena Devgun, som leder förundersökningen om krigsbrott, kan ännu inte avgöra om det blir något åtal.

– Utredningen pågår och vi inväntar svar från utlandet, säger hon. När det inkommit kommer vi kunna fatta beslut om fortsättningen.

Jonas Trolle, med en bakgrund som kriminalkommissarie, menar att det är svårt att utreda den typen av brott i utlandet – men långtifrån omöjligt.

”Det finns dokumenterat”

En fördel är att många av övergreppen som IS gjort sig skyldiga till finns väldokumenterade.

– De här personerna har dokumenterat det här själva i stor utsträckning i sociala medier. Det har ju varit en del av propagandaapparaten att dokumentera för att locka ner andra, säger Jonas Trolle.

Sedan i vintras har sex kvinnor och deras sammanlagt 14 barn, enligt uppgift, återvänt till Sverige.

Enligt Jonas Trolle har samtliga tagits emot av olika delar av samhället, bland annat av Säkerhetspolisen och socialtjänsten. I flera fall har barnen omhändertagits direkt.

”Landskronakvinnan”, som nyligen dömdes till tre år fängelse för ha tagit med sig sin tvåårige son till Syrien.

”Något måste göras”

Men flera svenska medborgare finns kvar i al-Hol-lägret i Syrien, det rör sig enligt uppgift om cirka 25 kvinnor och 30 barn. Säpo uppger att de gjort orosanmälan gällande samtliga barn.

Kvinnorna kan, menar Jonas Trolle, på goda grunder misstänkas för allvarlig brottslighet. Om de ska föras tillbaka till Sverige eller inte vill han inte ha en åsikt om. Men konstaterar att det just nu inte finns någon politisk majoritet för att hämta hem dem.

Däremot anser Trolle att det kan vara farligt att inte göra någonting alls. Inte minst för att det visat sig att lägren ”läcker”, att det gått att rymma eller muta sig ut. Det finns också risk att barnen vidareradikaliseras.

Någon form av lagföringsprocess måste därför komma igång, och det senaste mottagandet av kvinnorna menar han visar att det är praktiskt möjligt.

– Det behövs en lösning som inte bara innebär förvaring, säger Jonas Trolsle i podden Aftonbladet Krim, där det senaste avsnittet beIyser vad som händer med de IS-kvinnor som återvänder hem till Sverige.

Fängslade IS-kvinnor med sina barn i al-Hol-lägret i Syrien.