Morgan Johansson: Vissa har försuttit sin chans till barnen

Vill utreda umgängesrätten: ”Omöjlig situation”

Uppdaterad 2021-10-29 | Publicerad 2021-10-28

Susanne lever på flykt från sin våldsamme ex-make – trots det tvingas hon lämna sonen till pappan för att de ska träffas.

Hon är långt ifrån ensam.

Nu ska regeringen utreda umgängesreglerna i hopp om ökat skydd för kvinnor och barn.

– En våldsam man är inte bara en dålig make, han är en dålig pappa också, säger justitieminister Morgan Johansson.

Många av de kvinnor som lever gömda befinner sig i en rävsax. De har fått skyddad adress och ett nytt liv – ändå tvingas de om och om igen möta sin förövare. Anledningen: barnen.

Nu vill regeringen utreda umgängesrätten.

– Kvinnor som till och med har skyddat boende och hemliga personuppgifter för att mannen anses så våldsam, och som trots det måste lämna barnet för umgänge med förövaren – det är ju en omöjlig situation, säger justitieminister Morgan Johansson.

Morgan Johansson

Vill att lagarna ska ändras

Aftonbladet har tidigare berättat om ”Susanne”, en av många kvinnor som lämnade en våldsam relation för ett nytt liv med skyddad identitet.

Hon, liksom andra i samma situation, fick lämna allt hon en gång hade. Arbetsplats, bostad, telefonnummer och personnummer. Till och med sitt eget namn.

Hotbilden mot henne bedöms som hög. Men eftersom exmaken inte är dömd för något brott mot henne, har han rätt till umgänge med deras son.

Susanne säger själv att alla försök till umgänge hittills varit omöjliga. Dels på grund av sonens rädsla, dels för att det finns en risk att det lilla barnet ska råka avslöja var han och mamma nu bor. Detta har lett till att Susanne dömts att betala vite på vite.

– Får han veta var jag bor så tror jag inte att jag lever länge till, säger Susanne.

Hon anser att umgängesrätten är föråldrad.

– Ingen har ens frågat min son vad han själv vill, han anses för ung för att veta. Jag vill att lagarna ska ändras, för min och för de andra 800 kvinnornas skull – men framförallt för barnens, säger Susanne.

Susanne berättar om flera år av våld. En gång tog maken stryptag på henne när sonen låg och sov i rummet bredvid.

”Barn ska aldrig behöva träffa sin förövare”

Regeringens utredning av umgängesreglerna ska vara klar december 2022. I den ska man se över vad som bör ändras för att öka tryggheten för den här gruppen av kvinnor och barn.

– Utredaren ska ha en bred blick. Min uppfattning är att man kan ha betett sig så illa att man helt enkelt försuttit en chans till umgänge med barnen. Barn ska aldrig behöva träffa sin förövare, man måste få utgå från barnen rätt till föräldern – inte förälderns rätt till barnen, säger justitieminister Morgan Johansson.

Utredningen ska pågå i 18 månader. Samtidigt lever många kvinnor och barn med detta hot över sig i dag.

För dem känns tiden lång till våren 2023.

Men det finns flera lagförslag som regeringen tror kan förbättra deras situation och som kan träda i kraft redan vid årsskiftet.

  • Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning skärps från och med den 1 januari från nio månader till ett år.
  • Det ska bli möjligt att ha elektronisk fotboja som en förstaåtgärd vid beslut om utökat kontaktförbud.
  • Man ska kunna utdöma kontaktförbud i den egna bostaden. Mannen ska helt enkelt kunna portas från det egna hemmet.
  • Straffet för att överträda ett kontaktförbud ska skärpas och mindre allvarliga överträdelser av kontaktförbud ska inte längre vara fria från straff utan i stället straffas med böter.

– Jag tror att de här kvinnorna känner att deras röster inte har kommit fram i debatten på ett sådant sätt som de verkligen förtjänar. Men vi har lyssnat och vi tänker försöka göra något åt den här situationen, säger Morgan Johansson.

– Gängkriminaliteten har ju till största del dominerat debatten. Men vi har en annan prioritering med och det är mäns våld mot kvinnor som vi anser är ett minst lika stort samhällsproblem.