Regionen har dubblat antalet inlagda

Ökning i 13 av 21 regioner

Publicerad 2022-01-03

Coronaläget är ansträngt i Västra Götalandsregionen.

Antalet inlagda har fördubblats sedan jul, och regionen har gått upp i stabsläge på grund av hög sjukfrånvaro.

– Vi har det tufft med bemanningen, och det ger oss en utmaning, säger Jan Kilhann, tf hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra götalandsregionen.

Coronaläget har förvärrats i flera av landets sjukhus. Västra götalandsregionen har mer än fördubblat antalet inneliggande patienter sedan den 22 december.

Totalt vårdas 148 patienter för covid-19 på regionens sjukhus, enligt regionens senaste statistik, varav 11 personer på intensivvårdsavdelningar.

– Vi har ett högt söktryck av multisjuka äldre som behöver vård av andra skäl, och sedan har vi en personal som är sjuk som samhället i övrigt. Med nuvarande karantänsregler gör det att vi har det tufft med bemanningen, säger säger Jan Kilhann, tf hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra götalandsregionen.

Antalet inlagda på sjukhus med corona har ökat i 13 av landets regioner. Arkivbild från Umeå universitetssjukhus.

Regionen i stabsläge

Dagen innan nyårsafton gick region Västra Götaland upp i stabsläge. Utöver coronasmittan får sjukvården också hantera andra sjukdomar, däribland säsongsinfluensan.

Det kan komma att påverka återbesök och remissbesök,

– Vi försöker i möjligaste mån inte ställa in operationer eller liknande, det är inte bara covidvård som behövs, säger Jan Kilhann.

Ljuspunkten är att ökningen inte drabbat iva, där inläggningarna snarare gått ner i antal. Anledningen är troligtvis att många är vaccinerade, och är därmed skyddade från svår sjukdom.

– Har man inte vaccinerat sig så finns det alla goda skäl att göra det. Vi ser tyvärr ovaccinerade i unga åldrar som behöver vård, och det är ganska onödigt i och med att det finns bra vaccin.

Ökning på flera håll

Flera regioner rapporterar om en ökning. Enligt TT har att antalet inlagda covid-patienter i slutenvården ökat i 13 av 21 regioner.

I region Skåne hade antalet inlagda på sjukhus med corona dubblerats på en månad, enligt siffror från den 30 december. De har också problem med att medarbetare är sjuka eller är hemma med sjuka barn, vilket ökar trycket på de som arbetar.

På årets första dag vårdades över 610 personer med covid-19, vilket är den högsta siffran sedan slutet av maj förra året. En vecka tidigare låg siffran på 485, enligt SVT nyheter.

Dessutom vårdades 120 personer med covid inom slutenvården på måndagen, vilket är den högsta siffran sedan i juni. I region Stockholm larmar läkare om platsbrist.

– Det är helt fullt. I hela Stockholm, på alla akutsjukhus, alla intensivvårdsavdelningar och alla geriatriker, säger akutläkaren Lina Stålhane till P4 Stockholm.