Då väntas nästa våg av covid

Johanna Engman/TT

Publicerad 2022-03-13

Enligt Folkhälsomyndigheten är en ny smittotopp i Sverige ”mindre trolig”.

Samtidigt konstateras att en ny coronavariant skulle kunna få fäste.

I Sydafrika larmar experter om att en ny våg av coronasmitta kan vara på gång.

Immuniteten mot coronaviruset har börjat dala i Sydafrika och tillsammans med ändrade beteendemönster väntas landet snart träffas av en ny coronavåg. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Kanske redan vid månadsskiftet april-maj, enligt Salim Abdool Karim, epidemiolog och professor i folkhälsovetenskap i Sydafrika, till radion:

– Sydafrikas epidemi har verkligen definierats av en serie vågor, med ungefär tre månaders mellanrum mellan varje våg.

I Sverige har läget sett annorlunda ut i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten, som menar att Sveriges mönster inte behöver följa Sydafrikas.

Vilken variant av coronaviruset som kommer att dominera i framtiden är det ingen som vet. Arkivbild.

Ny variant kan få fäste

Den under vintern dominerande omikronvarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, har nu börjat plana ut med låga smittotal i Sverige.

Trots det konstaterar Folkhälsomyndigheten att en helt ny variant av sars-cov-2 skulle kunna få fäste under våren, på grund av minskad immunitet. En topp skulle i sådan fall kunna komma redan i maj.

Men vad det blir för variant och hur smittsam den är, är det ännu ingen som vet säkert.

– Vi har helt enkelt ingen aning. Men det är inte troligt att omikronvarianten är den sista varianten vi någonsin kommer att se, säger Salim Abdool Karim, till Vetenskapsradion.

”Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom”, sade FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i februari.