Peter Kadhammar vinner Lukas Bonniers Stora journalistpris

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-11-18

Aftonbladets Peter Kadhammar får Lukas Bonniers Stora journalistpris.

Priset är det finaste som delas ut till journalister i Sverige.

– Jag hade faktiskt svårt att tro det, säger Peter Kadhammar.

Under torsdagskvällen presenterades vinnarna av Stora journalistpriset.

Lukas Bonniers stora journalistpris delas varje år sedan 1992 ut till en journalist ”som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning”

I år går det till Aftonbladets mångårige reporter Peter Kadhammar – som blev överraskad av beskedet.

– Jag trodde inte att man kunde få Lukas Bonniers Stora journalistpris om man redan har fått priset en gång som jag fick för min granskning i Expressen av it-bubblan Icon medialab 2000. Därför känner jag mig extra hedrad och väldigt glad, säger han.

Så här lyder juryns motivering:

”Med elegans och ettrighet tar han läsaren till såväl Himmelska fridens torg som Hörby kommunhus. Alltid i anständighetens tjänst.”

Peter Kadhammar

Ska skriva bok på Sicilien

Peter Kadhammar var på Sicilien när han fick beskedet. Han hade svårt att tro att det var sant när juryns ordförande Jonas Bonnier gratulerade honom till vinsten – och fick blixtändra sina resplaner.

– Jag hade hyrt en lägenhet i Taormina på Sicilien hela november för att ha lugn och ro och skriva på en bok. Nu fick jag flyga upp till Stockholm så det blev inte så lugnt. Jag hoppas att boken inte smiter medan jag festar.

Peter Kadhammar har skrivit i 40 år. Till Aftonbladet kom han år 2001. Sedan 2016 är han krönikör och skriver ofta om de reportageresor han gör till olika platser i Sverige och världen.

I mars blev han första mottagaren att vinna Tom Alandhs nyinstiftade berättarpris.

"Berättar om Sverige som ingen annan”

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson säger:

– Så välförtjänt. Peter Kadhammar berättar en historia om Sverige som ingen annan. Han är alltid där, med skärpa och espri, mitt i storyn, och låter läsarna vara med.

– Peter har rest över Europa och världen för att rapportera för Aftonbladet, han vill veta på riktigt och väjer inte för att berätta om det som skaver. En Kadhammar-text är omisskännlig. Det är en glädje att få jobba med Peter.

Här finns alla Peter Kadhammars texter i Aftonbadet samlade.

Peter Kadhammar åker smalspårståg byggt av Orbán i hans gamla hemstad Felcsút.