Annie Lööf om kaoset i Centerpartiet: ”Jag ser mycket allvarligt på det”

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-07

Annie Lööf kommenterar nu vittnesmålen om arbetsmiljöproblem på Centerpartiets kansli.

– Jag har tagit del av detta och jag ser mycket allvarligt på det, säger hon.

C-ledaren säger också att det var ett misstag att publicera den tvättade jämställdhetsrapporten.

Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat att medarbetare och tidigare medarbetare upplever dålig arbetsmiljö på Centerpartiets kansli. Sedan i höstas har omkring 15 personer slutat. Flera har i perioder sjukskrivit sig på grund av orsaker kopplade till arbetsmiljön.

I går kunde Aftonbladet berätta att Arbetsmiljöverket efter artiklarna nu överväger att skicka inspektörer till kansliet för att utreda om det finns brister. 

Annie Lööf har hittills vägrat svara på Aftonbladets frågor – men under en frågestund i riksdagen ställde hon till slut upp på en intervju.

– Är det så att Arbetsmiljöverket vill komma och se hur vi arbetar med arbetsmiljö så är det något som jag välkomnar. Vi vill vara en arbetsgivare med högt i tak och en utvecklande arbetsmiljö, där vi ser till att medarbetare trivs. Vi välkomnar om de gör en sådan granskning, säger Lööf.

Annie Lööf.

”Personligen blir jag ledsen”

En tidigare medarbetare har berättat för Aftonbladet att tiden på C-kansliet var den värsta arbetsplatsen i medarbetarens liv.

– Det är klart att jag ser mycket allvarligt på de erfarenheter som enskilda medarbetare lyfter fram. På ett personligt plan blir jag ledsen över att man har upplevt det så och jag tar med mig det för att vi ska bli bättre. Vi ska vara en bra arbetsgivare för alla våra medarbetare runt om i landet, säger Lööf.

Hon tillägger att partiet har omkring 90 anställda och att 15 har lämnat av olika orsaker. Några för att de har jobbat där länge, andra för att de var missnöjda.

– Vi gör ju kontinuerligt varje månad anonyma medarbetarundersökningar. Överlag ligger vi bra till gällande engagemang och teamkänsla. Sedan är det uppenbarligen enskilda som inte har upplevt det på samma sätt. Där är det viktigt att våra enhetschefer fångar upp det.

Vad har du själv för ansvar för att arbetsmiljön är god?

– Jag har det yttersta ansvaret som partiledare och som styrelseordförande i partistyrelsen. Sedan är det vår tjänstemannaorganisation och vi har sedan många år tillbaka ett aktivt arbete tillsammans med företagshälsovården med ett förebyggande arbete för att minska stress och få en bra arbetsmiljö.

C-ledaren kommenterar partiets problem för första gången.

”Tar det på största allvar”

I en intervju med DI säger du att avhoppen och sjukskrivningarna beror på att medarbetare kommit in i negativa spiraler. Vad betyder det?

– Det jag menade var att för vissa personer, som tyvärr har mått psykiskt dåligt, så har det berott på helt privata anledningar. För andra har det varit hög arbetsbelastning. Jag kommer inte att gå in i enskilda fall, alla är olika, men jag vill markera att vi tar det på största allvar.

Aftonbladet har också avslöjat att C ”tvättade” en jämställdhetsrapport. I grundmaterialet fanns vittnesmål om allvarliga övergrepp och tystnadskultur. Men när den publicerades var dessa uppgifter borttagna. 

– Det var ett misstag att rapporten lades ut utan det. Jag och partistyrelsen ville att det som skulle läggas ut på hemsidan var en sammanfattning av två stora konsultrapporter som togs fram förra året, där vi kan se att vi har haft fall av sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt, men också om en tystnadskultur. 

Anställt projektledare

Men det står inget om en tystnadskultur i den versionen som ligger ute nu?

– Nej men mellan raderna framgår det. Det viktiga vi gör nu är att vi har landat i en handlingsplan där vi arbetar med att skapa en trygg, jämställd och säker organisation. Vi har nu anställt en projektledare, en erfaren sådan, för att kunna arbeta enbart med den här handlingsplanen runt om i hela landet.

Vad ska du vidta för åtgärder nu?

– Vi kommer ännu mer att gå in och arbeta förebyggande via företagshälsovården. Sedan tycker jag att det är bra att det här lyfts, att vi tar del av detta och att vi tillsammans gör arbetsmiljön bättre.

Följ ämnen i artikeln