FHM: Stor del av befolkningen riskerar smittas

TT

Publicerad 2022-01-20

En stor del av Sveriges befolkning riskerar att insjukna i covid-19 inom några veckor, enligt Folkhälsomyndigheten. Bilden är arrangerad.

Smittspridningen är så hög att en stor del av Sveriges befolkning riskerar att smittas i närtid. Folkhälsomyndigheten (FHM) manar människor att följa de restriktioner som gäller.

Smittspridningen är fortsatt hög, men hur hög är svårt att uppskatta eftersom testkapaciteten inte är tillräcklig och mörkertalet förmodas vara stort.

– En stor del av befolkningen riskerar att smittas de närmaste veckorna, säger Sara Byfors, enhetschef vid FHM.

FHM understryker vikten av att fortsätt hålla avstånd och använda munskydd i kollektivtrafiken.

Den sjuklighet som noteras i landet beror till stor del på covid-19. Andra virus som influensa och RS-virus minskar i omfattning.

Vaccin skyddar ej mot smitta

Men även om fler smittas av coronaviruset blir en mindre andel allvarligt sjuka. Antalet iva-patienter ökar inte nämnvärt.

– Det är fortfarande så att relationen mellan antalet smittade och antalet dödsfall ser annorlunda ut nu än i början av pandemin, säger Byfors.

Det blir också allt klarare att vaccin inte skyddar mot smitta.

– Det är ungefär lika hög risk att smittas av covid-19 när man är vaccinerad som när man är ovaccinerad.

Däremot är det tydligt att vaccinen fortsatt skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Den som som är ovaccinerad löper tio gånger högre risk att hamna på intensivvårdsavdelning jämfört med den som är vaccinerad.

”Gravida bor vaccinera sig”

Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, tar upp frågan om nyttor och risker för gravida om det finns en tveksamhet kring att vaccinera sig. Hon säger att inget utifrån vaccindata tyder på ökad risk för komplikationer eller allvarliga biverkningar för gravida jämfört med andra.

Hon klargör också att det inte stämmer att vaccinet överförs från mamman till barnet.

– Barnet exponeras inte för vaccinet utan det är mammans skyddande antikroppar som barnet får och ett skydd mot sjukdomen under flera månader efter förlossningen, säger Veronica Arthursson.

FHM rekommenderar gravida att vaccinera sig efter graviditetsvecka 12.

– Givet den högre risken för allvarlig sjukdom i covid-19 under senare delen av graviditeten så vill jag verkligen uppmuntra dig som är gravid att gå och vaccinera dig, säger Veronica Arthursson.

Läget i vården

Totalt vårdas 1 461 patienter nu på sjukhus för covid-19, varav 110 på iva. När det gäller de vanliga sjukhusinläggningarna i öppenvården så har de ökat med med knappt 300 patienter sedan förra veckan.

– Vi ser en fortsatt ökning, säger Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Han summerar läget inom vården som fortsatt ansträngt. Dels för att många själva blivit sjuka eller befinner sig i familjekarantän. Men personalbristen handlar nu mer om generell personalbrist, snarare än en underkapacitet att kunna vårda svårt sjuka.

Smittan i Europa

Smittspridningen i Europa är också fortsatt omfattande. Men statistiken är svår att jämföra på grund av att testrutinerna skiljer sig åt länder emellan.

– Budskapet är att vi har en hög smittspridning i princip hela Europa, och med en sjuklighet till följd som påverkar samhällen i stort.

Globalt har nu 33 miljoner sjukdomsfall bekräftats.

Vaccinläget

Så här långt har 7 508 711 personer (tolv år och äldre) i Sverige fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 83,1 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

3 291 985 personer, 18 år och äldre, har fått en tredje dos, vilket motsvarar 39,6 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

Det senaste dygnet har sex dödsfall rapporterats in och sammanlagt har 15 631 smittade personer mist livet under pandemin.