”LA Konfidentiellt var så bra att jag inte ville avsluta den”

8 böcker med … Anders de la Motte, 50,

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-12

Författaren Anders de la Motte.

… som tillsammans med Måns Nilsson, 43, kom ut med ”Döden går på visning” i juni, den första delen i bokserien ”Morden på Österlen”.

1. Boken jag läser nu:
– Jag har precis börjat på "Long bright river" av Liz Moore. Den är full av "blurbar" av författare jag beundrar: Dennis Lehane, Paula Hawkings och Lee Child.

2. Boken som förändrade mitt liv:

– Böcker i pluralis för min del. Jag är biblioteksbarn och tack vare böckerna på Bjuvs kommunbibliotek är jag författare i dag. Kommunbiblioteken ska vi vara rädda om!

3. Boken jag önskar att jag hade skrivit:
– Att välja en enda är omöjligt. Men några författare vars hantverk jag alltid beundrar är Arne Dahl, Camilla Grebe, Jo Nesbö och Gillian Flynn.

4. Den mest underskattade boken:
– Jag vill slå ett slag för mina finska spänningskollegor, Kati Hiekkapelto till exempel. Det skrivs väldigt bra krim i Finland som hittills dessvärre aldrig riktigt slagit igenom i Sverige på samma sätt som norska, danska och isländska gjort.

5. Boken som fick mig att skratta eller gråta:
– I Leif GW Perssons "Linda – som i Lindamordet" ska antihjälte Bäckström genomgå debriefing och hatar det. Psykologen vill att han ska öppna sig och säger: "Evert, hur hanterar du de här hemska sakerna?". Han säger: "Jag förlitar mig på vår Herre". Jag skrattade så att jag höll på att dö, han var inte det minsta religiös. När psykologen säger: "Men du kan prata med mig också" smäller han till med: "Du skall inga andra gudar hava jämte mig".

5. Boken jag knappt kunde avsluta:
– ”LA Konfidentiellt” av James Ellroy, den var så bra med många handlingstrådar. Jag hade hängt med och engagerat mig i karaktärerna och började inse att det var slut. Den ville jag inte avsluta, den var så bra att jag inte ville släppa den.

7. Boken som jag skäms över att jag läst:
– Jag är ju nyfiken, jag läser "Harry Potter" och "50 shades of Grey" … Man ska inte skämmas över att läsa böcker. Även böcker som inte är bra kan man ju läsa och fundera över vad det är man inte gillar eller vad som gör att det är fånigt …

8. Boken jag läst om flest gånger:
– "Ondskan" av Jan Guillou. Jag läste om den många gånger i tonåren.

Fotnot: En "blurb" är ett positivt citat om boken, oftast på omslaget. "Döden går på visning" är inläst av Gunilla Leining.