Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna vill se massdrogtester och skallgång efter vapen

Publicerad 2022-08-30

I fredags sköts en kvinna och ett barn i Eskilstuna.

Nu vill kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) se massdrogtester och skallgång efter vapen.

– Vi har ett program med lite radikala åtgärder.

På fredagskvällen utbröt en skottlossning i stadsdelen Årby i Eskilstuna. En kvinna och ett litet barn som vistades vid en lekplats skadades av skotten.

– Det här är något som inte ska hända. Det får inte hända. Och det hände, säger Jimmy Jansson (S), Eskilstunas kommunstyrelseordförande.

Hans kommun har haft problem med kriminalitet och skjutningar i flera år. Det rör sig om två rivaliserande grupperingar och ett maktvakuum som uppstått då flera ledargestalter sitter i fängelse.

– Därför är det yngre personer som agerar nu, och de saknar konsekvenstänk, så våldet blir mer gränslöst, säger Jimmy Jansson.

På frågan om vad kommunen har gjort för att få stopp på skjutningarna svarar Jimmy Jansson med en egen fråga:

– Vad har vi inte gjort?

Statsminister Magdalena Andersson och Jimmy Jansson (S) under en pressträff i Eskilstuna den 27 augusti.

Komplext problem

Han förklarar att kommunen framför allt har arbetat med omplaceringar av barn och unga. Dessutom har de satsat stort på förebyggande insatser tillsammans med socialtjänst och skola. De sätter upp kameror överallt där de kan och får, och narkotikasöker på skolor med hundar.

Ändå hände det som inte fick hända.

Varför fungerar inte era åtgärder?

– För att problemet är så komplext. Och det är en situation som vi aldrig har haft innan.

Jimmy Jansson menar att situationen i Eskilstuna beror på segregation, arbetslöshet och utanförskap. Men också livsstilsval.

Polisen på platsen dagen efter skjutningen där en kvinna och ett barn träffades i en skottlossning i Eskilstuna.

Radikala åtgärder

Han efterfrågar att riksdagspolitikerna sätter sig ner och diskuterar lösningar med varandra, och att man pratar om kommunernas verktyg. Han vill se en kommitté som kan utvärdera vilka insatser som fungerar och inte.

Och för sin egen kommun har Jimmy Jansson ett program med lite radikala åtgärder, berättar han. Däribland massdrogtestning på arbetsplatser:

– Om vi kunde drogtesta extremt många Eskilstunabor – frivilligt såklart – så skulle man kunna se en massa saker och hjälpa människor ur det här. För om man inte får slut på narkotikabruket får man aldrig slut på inkomstkällan för gängen, och det är den de bråkar om.

Ett annat av förslagen är att arbetslag ska gå skallgång och leta efter vapen och droger på offentliga platser.

Han tror på ”hårda nypor” och längre straff. Och han förvånades inte över att integrationsminister Anders Ygeman (S) vill se en begränsning för hur många utomnordiskt födda som ska få bo i vissa områden. Tvärtom berättar han att de redan arbetar på liknande sätt i Eskilstuna, där man inte får hyra av allmännyttan i vissa stadsdelar om man har försörjningsstöd.

Jimmy Jansson säger att han är en optimist, men erkänner att det ibland känns hopplöst:

– Det är klart det gör. Jag försöker skydda mina medborgare som är rädda för att gå ut.