Reportrar utan gränser: ”Livsfarligt att vara journalist i Ryssland”

Uppdaterad 2022-05-04 | Publicerad 2022-05-03

Aldrig förr har pressfriheten klassats som ”mycket allvarlig” i lika många länder.

I Ryssland har utvecklingen gått från usel till katastrofal – i krigets spår.

– I Putins ögon ska journalister oskadliggöras, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Tisdagen den 3 maj är pressfrihetens dag på jorden. I år, liksom de senaste åren, är skälen att fira få.

Runt om på jorden, i land efter land, försämras möjligheterna att bedriva oberoende journalistik.

Allt enligt organisationen Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex, som bygger på omfattande datainsamling från jordens alla länder, och som offentliggörs i dag.

Kartan visar situationen för journalister världen över, enligt organisationen Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, konstaterar att det aldrig tidigare varit lika många länder där läget för pressfriheten klassats som ”mycket allvarlig” under de tjugo år som indexet tagits fram som nu.

– Hela Asien och delar av Östeuropa är nu mörkt. Det är en väldigt dramatisk försämring, som vi sett under några år nu, och som fortsätter, säger han.

Rysk polis griper en journalist som protesterar efter att Kreml stämplat en oberoende tv-kanal som ”utländska agenter”, augusti 2021.

Hot och hat

Vad gör dig mest orolig?

– Att vi bara har åtta länder på jorden där situationen bedöms som ”bra” för pressfriheten.

Sverige är visserligen ett av de åtta länderna – och ligger i topp globalt. Men inte heller här hemma är situationen problemfri, enligt Erik Halkjaer.

– Tröskeln för att attackera eller hota journalister har sänkts även i Sverige. Journalister hotas, trakasseras och utsätts för hat. En exiljournalist misshandlades i fjol svårt och flera journalister har attackerats och hotats. Skyddet för journalister måste stärkas också här.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Ukraina halkar ner

Några av förklaringarna till det försämrade läget i världen stavas pandemin, det ökade antalet auktoritära ledare och de väpnade konflikter som pågår i länder som Etiopien, Afghanistan och Myanmar.

Samt i Ukraina, som invaderades av Ryssland den 24 februari.

Ukraina har halkat ner i pressfrihetsrankningen, till följd av faran det innebär att rapportera i landet. Flera ukrainska journalister har dödats eller försvunnit under invasionen.

Journalistkollegorna Pierre Zakrewski och Oleksandra Kuvsjynova dödades när deras bil blev beskjuten i Horenka utanför Kiev i mitten på mars.

Ryssland har i samband med kriget instiftat nya medielagar. Den som rapporterar om kriget på ett sätt som myndigheterna inte uppskattar riskerar 15 års fängelse.

Katastrofalt i Ryssland

Läget för pressfriheten i landet är nu katastrofalt, enligt Halkjaer. Ryssland har under det gångna året gått ifrån att vara en auktoritär stat till något som liknar en diktatur – samtidigt som de sista möjligheterna att bedriva oberoende journalistik har dragits in.

Den amerikanske journalisten Brent Renaud dog nyligen i Irpin, Ukraina, när han skulle filma människor på flykt.

– Det fanns enorma utmaningar förra året. Men nu är det förenat med livsfara att vara oberoende journalist i Ryssland. Journalister är öppna måltavlor, det är inget man ens hymlar med. I Putins ögon ska journalister oskadliggöras, säger han.

Goda exempel saknas inte på andra håll på jorden.

Portugal har under flera år blivit ett allt bättre land för journalister. Och även Estland och Costa Rica har ryckt framåt i sammanställningen. Liksom Afrika som helhet – även om ett land som Eritrea, där journalisten Dawit Isaak sitter fängslad sedan tjugo år – sticker ut negativt.

PRESSFRIHETSINDEX - Topp 10

  1. Norge
  2. Danmark
  3. Sverige
  4. Estland
  5. Finland
  6. Irland
  7. Portugal
  8. Costa Rica
  9. Litauen
  10. Liechtenstein

Bottenligan

  • Syrien
  • Irak
  • Kuba
  • Vietnam
  • Kina
  • Burma
  • Turkmenistan
  • Iran
  • Eritrea
  • Nordkorea

Här kan du läsa hela listan.